Викрадали і катували цивільних: встановили шістьох російських бойовиків, які знущалися з мешканців Харківщини

Дата: 22 Серпня 2024
A+ A- Підписатися

Головне слідче управління нацполіції у Харківській області оголосило підозри російським військовослужбовцям у порушенні законів і звичаїв війни, зокрема за знущання з цивільних.

Тексти підозр Сергію Ісаку, Дмитру Склярову, Олександру Денисову, Миколі Грязнову, Владиславу Головеньку, Олексію Тирнову оприлюднив Офіс генпрокурора.

Російські окупанти. Джерело: Reuters

Слідство встановило, що з 2 березня по 6 вересня 2022 року  уродженці Луганської області, військовослужбовці 202 мотострілецького полку так званої ЛНР Сергій Ісак, Дмитро Скляров, Олександр Денисов, Микола Грязнов, Владислав Головенько, та росіянин, начальник штабу батальйону 126 полку нацгвардії РФ Олексій Тирнов, перебували на території сіл Савинці й Довгалівка Харківської області.

Російські військовослужбовці організували катівню на території виробничої бази підрозділу держпідприємства “Укргеофізика” в селі Довгалівка. Вони незаконно затримували цивільних і вивозили їх до катівні. Там постраждалих катували й допитували. Вони змушували цивільних видавати військовослужбовців, учасників АТО, правоохоронців, патріотично налаштованих людей. 

У першій половині квітня 2022 року російські військові викрали чоловіка з подвірʼя власного будинку і відвезли у катівню. Солдати Ісак і Денисов посадили його на стілець, зв’язали ноги й руки та почали допит.  За те, що чоловік не давав потрібних відповідей, Ісак підбурював Денисова, щоб той його бив. Крім того, окупантів дратувала проукраїнська позиція потерпілого і Денисов встромив штик-ніж в стегно чоловікові та почав повертати його в рані. Згодом повторив це знущання, використовуючи ніж Ісака. Потерпілого також душили поліетиленовим пакетом, садили до ями й стріляли поруч із головою. Катування тривали впродовж трьох днів. 

Ще одного мешканця із села Довгалівка російські військовослужбовці побили так, що у нього на животі вилізла грижа. Під час допитів потерпілого постійно запитували, чи він товаришує з українськими військовими, вимагали назвати їхні імена та пропонували працювати на нову владу. На територію катівні приїздили й російські ефесбівці. Вони  натягали йому на голову пакет і стріляли поруч. Чоловік провів у катівні понад два тижні.

Орієнтовно у цей час окупанти викрали з дому двох депутатів селищної ради. Допит одного з них проводили у катівні росіянин Тирнов з позивним “Лавина” та уродженець Луганщини Грязнов із позивним “Хохол” або “Халк”. Вони погрожували потерпілому каліцтвом, Грязнов стріляв у землю перед ногами чоловіка. Його били прикладом автомата по ребрах, а потім посадили в підвал, погрожуючи повторним допитом. Навіть у підвалі чоловікові не дали спокою, кинули димову шашку, через що він почав задихатися. Потерпілого витягли у двір і почали душити, запитуючи про місцевий рух опору. А коли той втратив свідомість, били ногами, щоб отямився. Чоловік прийшов до тями лише наступного дня у лікарні окупованого Купʼянська.

Над іншим депутатом селищної ради окупанти знущалися з 21 квітня по 1 липня 2022 року. Його також викрали, допитували, імітували страту шляхом розстрілу в лісі.

Під час одного з допитів потерпілому обмотали ноги залізним тросом і за допомогою лебідки підвісили ногами догори. Коли він втратив свідомість, його привели до тями водою і відвели у підвал. Серед тих, хто його допитував, чоловік запам’ятав Ісака. Хоча його і відпустили, однак змусили приходити щодня і виконувати різноманітні роботи для російських військових. Серед іншого потерпілий облаштовував блокпости, рив окопи, пиляв дерева. Ці роботи контролював Скляров, позивний “Дикий”. Саме цей окупант з іншим невідомим російським солдатом завдали ще одному 60-річному місцевому жителю травм, через які той помер.

Це також трапилося  на території виробничої бази підрозділу держпідприємства “Укргеофізика”. Після звільнення Харківщини на тілі загиблого українські слідчі виявили численні  переломи черепа, ребер і грудної клітини.

Нагадаємо, що Херсонський міський суд ухвалив заочний вирок російському військовослужбовцю Рустаму Шанкіну та колаборанту Олександру Терещенку. Їх звинуватили в порушенні законів і звичаїв війни, зокрема в тому, що вони 2022 року незаконно затримали й ув’язнили українського рятувальника та двох цивільних жінок.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter