“Живі щити”, “зелені чоловічки” та віроломство: які воєнні злочини скоювала Росія, анексуючи Крим

Дата: 29 Січня 2020
A+ A- Підписатися

Під час окупації Криму Росія застосовувала заборонені методи ведення війни та вдалася до серйозних порушень міжнародного гуманітарного права. Зокрема, йдеться про використання цивільного населення як “живих щитів”, присутність “зелених чоловічків”, а також вчинення віроломства й незаконного використання українських емблем і уніформи під час блокування та захоплення військових частин Збройних сил України.

Усе це дозволило Росії в короткі строки захопити владу на півострові та має бути розслідувано Міжнародним кримінальним судом.  

Таких висновків дійшли автори звіту “Окупація Криму: без знаків, без імені, ховаючись за спинами цивільних”, презентованого сьогодні під час пресконференції в Києві.  

 

Так, у звіті зазначено, що під час оточення, блокування та захоплення частин ЗСУ російські військові використовували “живі щити” щонайменше в п’яти епізодах. Для цього залучили не менш ніж тисячу цивільних осіб. 

Йдеться, наприклад, про блокування Південної військово-морської бази, стратегічно важливого об’єкта ВМС України. Воно тривало близько місяця і завершилося штурмом та захопленням. Під час штурму цивільні зазвичай перебували біля самих воріт і огорожі бази, що не дозволяло українським військовим використовувати зброю щодо військовослужбовців ЗС РФ, оскільки бойове зіткнення могло призвести до супутніх втрат серед цивільних. 

За словами Антона Кориневича, постійного представника президента в АРК й автора звіту, виявлені факти використання людей як “живих щитів” ще не поставали в практиці МКС:  

“Такі випадки були, але раніше до цього вдавалися організовані групи, а не держави – сторони конфлікту. Фактично це перший випадок такого порушення, тому важливо максимально супроводити його доказами, щоб Офіс прокурора МКС міг ухвалити зважене рішення”.  

Другим головним воєнним злочином Кориневич назвав використання “зелених чоловічків”. Вони, як вказано у звіті, мали всю необхідну для військовослужбовців амуніцію, бойову зброю, були одягнені у військову уніформу зеленого кольору, але не мали жодних знаків розрізнення, шевронів, нашивок, які б дозволили ідентифікувати їх як військовослужбовців, належних до збройних сил певної держави, чи чітко прослідкувати ієрархію між ними. 

Кориневич наголосив, що випадок масового використання військовослужбовців РФ у формі без знаків розрізнення також є першим таким випадком у сучасній історії МГП.  

“Для міжнародного права взагалі ніколи не стояло питання про те, чи повинні збройні сили держави мати відповідні відзнаки, і це (їх відсутність. – Ред.) є порушенням міжнародного права”, – сказав він.

Третім порушенням автор доповіді виділив вчинення віроломства та незаконне використання емблем і уніформи супротивника (як українських військових, так і тодішньої міліції). Також, ідеться у звіті, є підтвердження того, що працівники російських спецслужб перевдягались у цивільних. 

Наприклад, у документі посилаються на журналістське розслідування, опубліковане на ресурсі “InformNapalm” у 2015 році. Матеріал містить докази участі російських військових десантників 31-ї окремої десантної штурмової бригади в захопленні Верховної Ради АР Крим під виглядом одного з підрозділів міліції МВС України. 

У доповіді підсумовують, що Росія використовувала згадані заборонені методи ведення війни з конкретною метою – здобути військову перевагу.  

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter