Вихованці спецзакладу на Львівщині, у якому, ймовірно, знущалися з дітей, поскаржилися на нестачу їжі – Омбудсман

Дата: 10 Жовтня 2024
A+ A- Підписатися

Діти, які досі перебувають у навчально-реабілітаційному центрі на Львівщині, продовжують скаржитися на погану якість харчування та нестачу їжі. Один з вихованців зізнався, що йому доводиться підробляти у сфері ритуальних послуг: викопує могили, готує тіла до поховання та проводить обряди відспівування.

Про це розповів Уповноважений Верховної Ради України Дмитро Лубінець

Скриншот з відео

Так, 7-го та 8 жовтня представники Омбудсмана здійснили візит до центру, де провели оцінку потреб дітей за участі соціальних працівників та психологів.

Монітори відзначили, що діти висловлювались обережно, що дає підстави припустити, що працівники установи попередньо пояснили вихованцям, про що можна говорити, а про що – ні.

Однак під час тривалої розмови деякі діти відкривались і зізнавалися, що стикалися з психологічним тиском, насильством та погрозами. Інші свідчили про те, що спостерігали акти насильства щодо інших дітей.

Згідно з попередніми висновками оцінки, понад половина вихованців не мали б знаходитися в цьому закладі. У таких дітей, за словами моніторів, спостерігається педагогічна занедбаність, що може бути наслідком недостатньої якості освіти або неправильної класифікації при прийнятті до центру на основі застарілих висновків інклюзивно-ресурсних центрів.

Лубінець зазначив, що цим дітям рекомендують інші форми виховання в сім’ях або забезпечення інклюзивного навчання в школах загальної середньої освіти.

Реагуючи на розповідь про те, що один з вихованців підпрацьовує у сфері ритуальних послуг, Омбудсман зауважив, що така діяльність у цьому віці може мати серйозні психологічні наслідки та свідчить про можливу експлуатацію дитячої праці.

Наразі Омбудсман та Державна служба у справах дітей наполягають на терміновому переведенні вихованців центру на Львівщині до іншого закладу.

“Дії Львівської обласної військової адміністрації мають продемонструвати рішучість у поновленні прав дітей, стабілізації їхнього стану та уникнення невиправданої бюрократизації процесу”, – додав Лубінець.

Нагадаємо, що напередодні представники Державної служби в справах дітей здійснили інспекцію в навчально-реабілітаційному центрі, де працівників звинувачують у насильстві над дітьми. Попри наявність відеодоказу побиття дитини вихователем, під час перевірки службовці не зафіксували ознак фізичного насильства.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter