Видавав себе за військового, щоб шпигувати за ЗСУ: у Дніпрі затримали ймовірного агента ФСБ

Дата: 18 Вересня 2023
A+ A- Підписатися

У Дніпрі есбівці затримали ймовірного агента ФСБ. Він збирав розвіддані про переміщення підрозділів ЗСУ, які залучені до контрнаступу на східному фронті.

Про це повідомляє Служба безпеки України.

Чоловіка затримали під час виконання ним ворожого завдання поблизу одного зі стратегічних об’єктів у Дніпрі. Для маскування розвідувально-підривної діяльності він перевдягався у військову форму українських захисників.

У зоні уваги підозрюваного були маршрути руху залізничних ешелонів з новітньою військовою технікою, озброєнням та боєприпасами Сил оборони. Також у районі обласного центру він намагався виявити бойові позиції української ППО.

Для збору розвідінформації затриманий регулярно обʼїжджав територію міста, де фотографував українські об’єкти. Отримані дані той передавав своєму “куратору” з ФСБ через месенджер у вигляді текстових повідомлень та медіафайлів.

За кожне виконане завдання чоловік отримував від російської спецслужби грошову винагороду. Щоб приховати канали фінансування, він одержував кошти на банківську картку за допомогою криптовалютних операцій.

За наявними даними, ці розвіддані потрібні були окупантам для планування бойових операцій та диверсій, спрямованих на сповільнення українського контрнаступу в районах Вугледара та Новосілки.

Співробітники СБУ затримали чоловіка, коли той виконував завдання поблизу одного зі стратегічних об’єктів у Дніпрі. У нього виявили мобільний телефон з доказами листування з окупантами, а також набої до автоматичної зброї.

Слідчі повідомили фігуранту про підозру за ч. 2 ст. 111 Кримінального кодексу України (державна зрада, вчинена в умовах воєнного стану). Також розв’язується питання щодо додаткової кваліфікації його злочинних дій за ст. 263 Кримінального кодексу України (незаконне поводження зі зброєю, бойовими припасами або вибуховими речовинами).

Наразі чоловік перебуває під вартою, йому загрожує довічне увʼязнення. 

Нагадаємо, що есбівці затримали в Одесі чоловіка, який намагався вийти на російські спецслужби, щоб повідомляти їм інформацію про українських захисників. 

Спершу чоловік звернувся до адміністратора одного з проросійських телеграм-каналів, який поширює дані про переміщення Сил оборони України. Щоб здобути розвідінформацію, він намагався зламати телефон української військової, чоловік якої є комбатом-артилеристом ЗСУ на східному фронті.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter