ВВС вибачилася за “оманливий спосіб”, яким її журналіст отримав інтерв’ю в принцеси Діани

Дата: 21 Травня 2021
A+ A- Підписатися

Редакція BBC вибачилася перед британськими принцами Вільямом і Гаррі за “оманливий спосіб”, яким її ексжурналіст Мартін Башир отримав інтерв’ю в їхньої матері принцеси Діани в 1995 році.   

Про це повідомляється на сайті британської корпорації.

Джерело: BBC / REUTERS

Під час незалежного розслідування, яке провів колишній суддя Верховного суду Британії лорд Дайсон, виявилося, що Башир серйозно порушив правила BBC, сфабрикувавши виписки з банку, щоб отримати доступ до принцеси Діани. Він показав фальшиві банківські виписки братові принцеси Чарльзу Спенсеру, щоб завоювати його довіру та домогтися знайомства з Діаною. З підроблених документів можна було зробити висновок, що екссекретарю Діани Патріку Джефсону нібито “платили за стеження за принцесою”. 

На думку Дайсона, у вказаному випадку ВВС не дотрималася “високих стандартів чесності та прозорості”, а Башир діяв “брехливо” і підробив документи, щоб отримати інтерв’ю. Він заявив, що через величезний інтерес ЗМІ до інтерв’ю (загалом його подивилися понад 22 млн людей у всьому світі. – Ред.) ВВС нібито приховала, що дізналася, як Башир організував інтерв’ю. Під час внутрішнього розслідування в 1996 році журналіст брехав керівництву, а воно “надто охоче йому вірило”. За словами дослідника ситуації, внутрішнє розслідування було “жахливо неефективним”.

За висновком лорда Дайсона, все це “не відповідає високим стандартам цілісності та прозорості” ВВС. 

Водночас у розслідуванні опублікували нібито листа від Діани, яка після інтерв’ю начебто написала, що Мартін Башир не показував їй “жодних документів і не дав жодної інформації, про яку раніше не знала”.

BBC вибачилася не тільки перед синами Діани, але й принцом Чарльзом і братом Діани, графом Спенсером.

Корпорація також заявила, що повертає всі нагороди, отримані за інтерв’ю, зокрема TV Bafta, отриману за інтерв’ю в 1996 році.

Сам Башир заявив, що підробляти документи “було нерозумно”, і він шкодує про це, проте банківські виписки “ніяк не вплинули на особистий вибір принцеси Діани взяти участь в інтерв’ю”. Журналіст вибачився за підроблення документів, але сказав, що залишається гордим за інтерв’ю.

Вказане інтерв’ю стало сенсацією для BBC – у ньому принцеса сказала: “Нас було троє в цьому шлюбі”, маючи на увазі роман свого чоловіка, принца Чарльза з Каміллою Паркер Боулз. Уперше членкиня британської королівської родини так відверто розповіла про особисте життя, зокрема про свій нещасливий шлюб.

Брат Діани, граф Спенсер, поставив під сумнів тактику Башира, яку ту використав, щоб отримати інтерв’ю. ВВС замовила незалежне розслідування з цього приводу минулого року, після того як граф оприлюднив свої звинувачення.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter