Вводив “рубльову зону” на окупованих територіях: голові російського Промсвязьбанку повідомили про підозру

Дата: 16 Лютого 2023
A+ A- Підписатися

Правоохоронці повідомили про підозру голові російського Промсвязьбанку Петру Фрадкову, який контролює 100% фінустанов на тимчасово окупованих територіях України.

Про це повідомляє Служба безпеки України.

Фото з відкритих джерел

Як зазначають у СБУ, Фрадков входить до найближчого оточення Кремля та є одним з головних організаторів запровадження так званої “рубльової зони” у тимчасово захоплених районах Півдня і Сходу України.

Саме він виконує вказівку вищого військово-політичного керівництва РФ щодо відкриття “філій” Промсвязьбанку на базі захоплених відділень українських фінансових установ.

Також російський посадовець координує представників місцевих окупаційних адміністрацій, відповідальних за блокування обігу гривні. Для цього окупанти заборонили на захоплених територіях проводити електронні операції й готівкові розрахунки у гривні, а також унеможливили інкасацію української валюти.

Отримані таким чином “рубльові” надходження росіяни спрямовують на фінансування потреб воєнно-промислового комплексу та окупаційних угруповань РФ.

На підставі зібраних доказів слідчі повідомили Фрадкову про підозру за ч. 3 ст. 110 Кримінального кодексу України (вчинення за попередньою змовою групою осіб умисних дій з метою зміни меж території та державного кордону України на порушення порядку, встановленого Конституцією України, які призвели до загибелі людей та інших тяжких наслідків).

Санкція статті передбачає покарання до 15 років ув’язнення або довічне позбавлення волі з конфіскацією майна.

Нагадаємо, що на початку січня правоохоронці зібрали докази участі голови центрального банку РФ Ельвіри Набіулліної у фінансуванні російських військових угруповань. Так, очільниця центробанку заохочувала місцеві окупаційні адміністрації РФ блокувати обіг гривні.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter