Правоохоронці повідомили про підозру голові центробанку РФ, яка запроваджує “рублеву зону” на тимчасово окупованих територіях

Дата: 02 Січня 2023
A+ A- Підписатися

Правоохоронці продовжують викривати російських високопосадовців, які причетні до розв’язання та ведення війни проти України. Так, СБУ зібрала докази участі голови центрального банку РФ Ельвіри Набіулліної у фінансуванні російських військових угруповань.

Про це повідомляє Служба безпеки України.

Фото: Служба безпеки України

Як зазначають у відомстві, саме Набіулліна організувала запровадження так званої “рублевої зони” в тимчасово окупованих районах Півдня і Сходу України.

Для цього вона дала вказівку щодо відкриття “філій” російського Промсвязьбанку на базі захоплених відділень українських фінустанов.

Крім того, очільниця центробанку сприяла місцевим окупаційним адміністраціям РФ у блокуванні обігу гривні.

Щоб реалізувати це, окупанти заборонили на захоплених територіях проведення електронних операцій і готівкових розрахунків у гривні, а також унеможливили інкасацію української валюти.

За даними слідства, отримані в такий спосіб “рублеві” надходження до бюджету РФ були спрямовані на фінансування потреб воєнно-промислового комплексу та окупаційних угруповань.

На підставі доказів СБУ голові центробанку Росії повідомили про підозру за ч. 3 ст. 110 (умисні дії, вчинені представником влади, за попередньою змовою групи осіб з метою зміни меж території та державного кордону України та порушення порядку, встановленого Конституцією України, які призвели до загибелі людей та інших тяжких наслідків) Кримінального кодексу України.

Санкція статті передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк від 10 до 15 років або довічне ув’язнення з конфіскацією майна.

Розв’язується питання щодо оголошення фігурантки в міжнародний розшук. 

Нагадаємо, що правоохоронці повідомили про підозру в державній зраді начальниці відділу адміністрування місцевих податків і зборів та головній інспекторці з питань відшкодування ПДВ податкової служби Херсонщини. Після початку повномасштабного вторгнення вони перейшли на бік росіян та почали працювати у створеному окупантами псевдооргані – “податкова служба Херсонської області”. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter