Втратила батьків та отримала значні опіки: історія дівчини, яка вижила після ракетного удару по Чаплиному

Дата: 21 Вересня 2022
A+ A- Підписатися

Київські лікарі врятували 17-річну Анастасію Пригонець, яка постраждала внаслідок ракетного удару росіян по залізничній станції Чаплине на Дніпропетровщині. Її батьки загинули, а дівчині вдалося вистрибнути з полум’я, але вона отримала опіки 25% тіла. Настю лікували дніпропетровські, київські, львівські та австрійські медики.

Про це розповіли медики лікарні “Охматдит”. 

Фото: “Охматдит”

24 серпня, на День Незалежності України, батьки везли доньку на залізничну станцію Чаплине: дівчина мала їхати на навчання до Львова. Саме в той момент росіяни вдарили по станції ракетою. Від атаки загинули 25 цивільних людей. Серед них – батьки Насті, які згоріли у власному авто. Дівчині вдалося вижити.

Фото: “Охматдит”

Спочатку вона потрапила до Дніпропетровської обласної дитячої клінічної лікарні. Настя мала осколкове поранення голови, а майже чверть її тіла обгоріла. 

Через травми в дівчини майже відмовили нирки, розпочався сепсис, легені були в критичному стані. Тоді її перевели в медикаментозну кому. 

“Рятувати дівчинку погодилися наші колеги з австрійського міста Грац. Однак передусім пацієнтку треба було стабілізувати, інакше Настя б не пережила довгу дорогу. Тоді силами волонтерів дівчинку доставили в столичний “Охматдит”, – розповідають лікарі.

До столичних медиків Анастасію привезли у важкому стані.

Фото: “Охматдит”

“Швидко розвивалася ниркова недостатність із гіперкаліємією (підвищення рівня калію в крові, що може призвести до зупинення серця). В “Охматдиті” дитину одразу проконсультувала мультидисциплінарна команда спеціалістів сумісно з комбустіологом Київського опікового центру. За три доби за допомогою інтермітуючого гемодіалізу вдалося скоригувати критичні порушення та підготувати Анастасію до тривалого транспортування”, – розповідає лікар-анестезіолог Андрій Висоцький.

За словами медиків, ці кілька днів були вирішальними. Дівчину підготували до довгого транспортування, і 6 вересня вона поїхала на Захід. 

Спочатку дівчину прийняли в Першому медичному об’єднанні Львова. Місцеві лікарі оглянули Настю, зробили аналізи та переконалися, що можна їхати далі. 

Після цього дівчину забрала реанімаційна швидка до Польщі, а згодом – літак в Австрію. 

Фото: “Охматдит”

Поруч з Настею зараз перебуває її 19-річний брат Денис.

Австрійські медики реанімують Настю та рятуватимуть її руку, яка найбільше обгоріла під час пожежі. 

Потім дівчині зроблять необхідні пластичні операції.

Нагадаємо, що внаслідок удару по Чаплиному постраждала 31 особа постраждала, а ще 25 людей загинули.

Раніше ZMINA писала, що в Польщі лікарі відновили зір мамі та синам, у будинок яких 11 березня влучив снаряд. Тоді діти з мамою опинилися під завалами, а коли їх дістали, виявилося, що всі троє зазнали тяжких поранень та повністю осліпли.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter