Родині, яка постраждала від ракетного удару РФ, повернули зір: польський лікар каже, що керувався інтуїцією

Дата: 29 Липня 2022
A+ A- Підписатися

У Польщі лікарі відновили зір мамі та синам, у будинок яких 11 березня влучив снаряд. Тоді діти з мамою опинилися під завалами, а коли їх дістали, виявилося, що всі троє зазнали тяжких поранень та повністю осліпли.

Про це повідомляє ТСН.

Фото: ВВС

Ще пів року тому всі троє мали стовідсотковий зір. Нині мати Олена і 5-річний Тимур в окулярах, а брат-близнюк Назар — з протезом у правому оці.

Того дня Олена зайшла на кухню і побачила у вікно, що летить снаряд. Діти були поруч з нею, і осколки після вибуху потрапили їм в обличчя.

Через обстріли, як згадує жінка, швидка не їхала. До Сєвєродонецької лікарні їх завіз батько Олени. Згодом родину лікували у Дніпрі, а потім привезли до Львова.

“Стан дітей був дуже важкий, у пані Олени так само, вона була вся в осколкових пораненнях і сама не могла пересуватися, тому потребувала сторонньої допомоги. Діти також були у важкому стані, тому що вони були і поранені, і виснажені, і потребували негайної медичної допомоги. Мені довелося дуже швидко ухвалювати рішення”, — каже офтальмологиня Львівської обласної клінічної лікарні Наталія Прейс.

Лікарка зателефонувала до свого вчителя — польського професора Роберта Рейдака, і той погодився прийняти важких пацієнтів. 

“Я ніколи раніше не оперував жертв касетної бомби, але мені допомогла інтуїція і досвід. Під час операції з’ясувалося, що в оці Олени був півсантиметровий, дуже гострий уламок скла, його не було видно ні на комп’ютерній томографії, ні на ультрасонограмі. На щастя, під час операції ми його усунули. Якби уламок впав на зоровий нерв чи сітківку, це б закінчилося повною сліпотою”, — каже він. 

Від початку повномасштабного вторгнення професор Рейдак прооперував вже два десятки українських пацієнтів, які постраждали внаслідок війни. Випадок родини Селіжанових називає найскладнішим у своїй кар’єрі. 

У одного з хлопчиків — Назара — був плановий огляд. Лікарі кажуть, що око добре гоїться і за кілька тижнів можна буде поставити постійний сучасний рухомий протез, який важко відрізнити від справжнього ока. Тимуру ще теж потрібне лікування. У шиї та обличчі Олени досі дрібні уламки скла, їх діставатимуть під час пластичних операцій.

Нагадуємо, у Львові лікарі врятували підлітка із Лисичанська Луганської області, який отримав важку травму під час ракетного обстрілу міста російською армією: уламок розміром 4 сантиметри пройшов через шию, грудну клітку та застряг у легені.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter