Вступ України до НАТО та ЄС сприятиме поверненню українських біженців з Польщі додому – дослідження

Дата: 12 Липня 2023
A+ A- Підписатися

Перспективи вступу України в НАТО та ЄС є головними факторами, які мотивуватимуть українських біженців повертатися з Польщі додому після закінчення повномасштабної війни.

Про це свідчать результати дослідження “Громадяни України на польському ринку праці. Нові виклики та перспективи”.

Фото: Depositphotos

Дослідження проводили Міграційна платформа EWL, Фонд EWL та Центр Східноєвропейських студій Варшавського університету.

Результати опитування показали, що 43% біженців та 40% мігрантів з України, які приїхали до Польщі до 24 лютого 2022 року, висловили готовність повернутися на батьківщину, якщо вона приєднається до Північноатлантичного альянсу.

Тим часом 51% біженців та 67% економічних мігрантів вказують на перспективу вступу України до Європейського Союзу як найбільш мотивувальний фактор для повернення.

“Євроатлантичний вибір громадян України матиме значний вплив на розвиток української економіки. Перспектива інтеграції з НАТО надає більшу безпеку, що приваблює технології, інвесторів і сприяє стабільному бізнес-середовищу”, – наголосив голова правління Міграційної платформи EWL Анджей Коркус.

За його словами, вступ до ЄС відкриває двері для більшого доступу до європейського ринку, примножує інвестиції та торговельне співробітництво. А це позитивно вплине на розвиток галузей економіки, створення робочих місць та підвищення рівня життя громадян України.

Коркус додав, що під час перебування в Польщі українські трудові мігранти, а потім і біженці, самі змогли переконатися, які переваги та перспективи дає членство країни в НАТО та ЄС.

Серед інших факторів, що спонукають повертатися, респонденти також називають економічні питання, такі як підвищення рівня оплати праці, покращення умов праці та полегшення ведення бізнесу. Крім того, для них важливі сімейні аспекти – можливість воззʼєднання з рідними, які залишилися в Україні.

Також як мігранти, так і біженці наголошують на необхідності низки реформ у сферах юстиції, охорони здоров’я, освіти та безпеки.

Опитування проводилося 4−13 березня 2023 року шляхом прямого F2F-інтервʼю в кількох містах Польщі на вибірці 500 повнолітніх громадян України − як довоєнних мігрантів, так і біженців з України.

Анкета опитування була розроблена Міграційною платформою EWL та Центром Східноєвропейських студій Варшавського університету з використанням деяких питань Міністерства сім’ї та соціальної політики, Управління в справах іноземців та Бюро національної безпеки Польщі.

Нагадаємо, що 64% поляків позитивно оцінюють польсько-українські відносини. За останні п’ять років цей показник зріс у понад два рази. Водночас лише 4% жителів Польщі оцінили відносини між двома країнами як погані.

Позитивні оцінки найчастіше спостерігаються серед респондентів віком від 45 до 54 років, жителів великих міст, освіченіших, а також респондентів з вищим доходом на душу населення.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter