Усіх надавачів соцпослуг об’єднають у “Дії”

Дата: 29 Січня 2021
A+ A- Підписатися

Кабінет Міністрів має провести перевірку всіх закладів, що надають соціальні послуги, та об’єднати їх у застосунку “Дія”.

Указ із відповідними зобов’язаннями підписав президент Володимир Зеленський

Окрім перевірки, уряд має узгодити роботу знайдених закладів згідно з вимогами законодавства. Урядовці також повинні в тримісячний строк підготувати та внести до Верховної Ради законопроєкти, що б допомогли удосконалити систему надання соцпослуг з урахуванням складності життєвих обставин та потреб отримувачів.

Також схема фінансування соцпослуг, згідно з указом, має регулюватися за принципом “гроші ходять за отримувачем”. Доручили Кабміну також удосконалити механізм співфінансування соціальних послуг з державного та місцевого бюджетів. 

В Офісі президента наголосили, що до надання соціальних послуг слід залучити мережу фондів та громадських організацій, які тривалий час уже успішно це роблять.

“Їх потрібно максимально залучати до надання таких послуг, інтегрувати їхній успішний досвід. Ми маємо прийти до тих світових стандартів, де людина в кожній громаді почувається захищеною в різних обставинах і знає, куди звернутися”, – зазначила заступниця керівника Офісу президента Юлія Соколовська.

Підписання указу, як наголосили в Офісі президента, зумовлено, зокрема, пожежею в будинку для літніх людей у Харкові.

Нагадаємо, що нещодавно в Харкові в приватному будинку для літніх людей унаслідок пожежі загинули 16 осіб. За попередньою інформацією прокуратури, пожежа виникла через необережне поводження з електронагрівальними приладами. Заклад не значився в жодному реєстрі.

Це не перша подібна трагедія в Україні. У травні 2016 року на Київщині в приватному пансіонаті для літніх “Родной очаг” загинуло 17 людей. Він також працював нелегально. 

Раніше ZMINA докладно розповідала про те, в якому стані перебуває сфера надання соціальних послуг в Україні та що з нею можна зробити. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter