Всесвітня продовольча програма ООН призупинила роботу у Газі після того, як Ізраїль обстріляв її авто

Дата: 29 Серпня 2024
A+ A- Підписатися

Всесвітня продовольча програма (ВПП) ООН тимчасово припинила пересування своїх працівників у Секторі Гази, після того, як постраждав ще один із її автомобілів. Він наближався до ізраїльського блокпоста, коли отримав щонайменше десять кульових отворів.

Про це у пресрелізі повідомили на сайті ВПП ООН. 

Фото: WFP

Так, команда ВПП потрапила під обстріл увечері 27 серпня, коли перебувала за кілька метрів від ізраїльського контрольно-пропускного пункту на мосту Ваді-Газа. Працівники програми поверталися з місії в Керем Шалом і Карам Абу Салем у двох броньованих автомобілях, після того, як супроводжували колону вантажівок з гуманітарною допомогою, яка прямувала до центральної частини Гази.

“Попри те, що автомобіль був чітко маркований і неодноразово отримував дозволи від ізраїльської влади на наближення, він був обстріляний, коли під’їжджав до блокпоста Армії оборони Ізраїлю”, – заявили у ВПП ООН.

Зрештою автомобіль отримав щонайменше десять кульових пошкоджень: п’ять із боку водія, дві з боку пасажира і три в інших частинах машини. Жоден із членів команди не постраждав.

Хоча подібні інциденти вже траплялися під час конфлікту між Ізраїлем і угрупованням ХАМАС, це перший випадок, коли автомобіль ВПП обстріляли безпосередньо поблизу блокпоста, попри наявність усіх необхідних дозволів відповідно до стандартного протоколу.

“Цей інцидент нагадує нам про те, що гуманітарний простір у Секторі Гази швидко і постійно звужується, а ескалація насильства підриває нашу здатність надавати життєво важливу допомогу”, – зазначили в ООН.

Тож роботу ВПП у Газі призупинили до подальшого розпорядження.

Нагадаємо, на початку квітня поточного року семеро співробітників благодійної організації “Всесвітня центральна кухня” (World Central Kitchen) загинули внаслідок авіаудару армії оборони Ізраїлю по Сектору Гази.

Співробітники організації, серед яких були громадяни Австралії, Британії та Польщі, а також палестинці та люди з подвійним громадянством США і Канади, переміщалися Сектором Гази на двох броньованих автомобілях з логотипом WCK і ще одному транспортному засобі.

У WCK розповіли, що, попри координацію дій з армією оборони Ізраїлю, конвой обстріляли під час виходу зі складу в місті Дейр-ель-Балах після розвантаження понад 100 тонн гуманітарної продовольчої допомоги, доставленої до Гази морем.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter