“Врятуйте наших дітей і нас”: рідні українських бранців просять президента Казахстану допомогти їх повернути близьких з російської неволі

Дата: 24 Серпня 2024
A+ A- Підписатися

Родини українців, яких РФ позбавила волі, просять президента Казахстану Касима-Жомарта Токаєва долучитися до перемовин зі звільнення їхніх рідних. Звернення підготувала українська громадська організація “Liberta” за підтримки казахського ГО “Демос”, з якою вони уклали меморандум про співпрацю. 

Про це виданню ZMINA розповіла Алія Турусбекова, членкиня правління ГО “Libertа”. 

Фото: Украина – Центральная Азия

За її словами, ініціаторами ідеї, яка виникла ще навесні, були вона та її чоловік (Володимир Козлов). Вони обоє є громадянами Казахстану (РК), але через політичні мотиви змушені були залишити країну. Подружжя має великий досвід правозахисної діяльності та обізнане з політичною ситуацією в РК. Саме тому “Liberta” разом з родичами цивільних українців, яких Росія незаконно ув’язнила, звернулися до “Демосу” з проханням посприяти тому, щоб Токаєв став посередником у звільненні українців з російських тюрем. Звернення було підготовлено без участі представників української влади.

На думку Турусбекової, політичне рішення звільнити незаконно ув’язнених цивільних українців за посередництва Казахстану, де їх прийме українська діаспора, може виявитися тим самим “соломоновим рішенням”.

До листа правозахисники додали посилання на відео “Врятуйте наших дітей і нас” від громадян України, адресоване президенту Казахстану.

“Після військового вторгнення збройних сил РФ в Україну 24 лютого 2022 року дипломатичні відносини між Україною та Російською Федерацією було розірвано, припинилася робота не лише посольства України, а й усіх консульств. У зв’язку з вищевикладеним, прошу Вас (ред. –президента РК) посприяти у допомозі з видачі полонених мирних громадян України на територію Республіки Казахстан для подальшої передачі їх українській стороні”, – йдеться у заяві “Демоса” до Токаєва.

На думку Турусбекової, казахська влада прагне ініціювати різні посередницькі та миротворчі місії, але, на жаль, вони не завжди були успішними. Також вона радить не забувати про те, що президент Токаєв є відверто проросійським і, тією чи іншою мірою, виконує вказівки Росії. Його контакти з Путіним можна використати для звільнення цивільних українців, яких РФ викрала на окупованих територіях. Водночас більшість населення Казахстану підтримує Україну.

Правозахисниця також зазначила, що на території Казахстану є велика українська діаспора, яка має свої культурно-громадські об’єднання. За даними перепису населення 2021 року, українці є однією з найбільших етнічних груп країни, 387 327 осіб. Представники української діаспори входять до Асамблеї народу Казахстану, яка є формальним додатком влади країни, але при цьому має кількох “власних” депутатів Мажилісу (Парламенту) Республіки Казахстан (РК).

Також Турусбекова наголосила, що 4 серпня 2024 року Верховний представник Євросоюзу із закордонних справ Жозеп Боррель звернувся до керівництва Казахстану з проханням взяти участь у припиненні війни в Україні. Вона вважає, що це є визнанням наявності дипломатичних можливостей керівництва РК.

“Ми використовуємо нашу багаторічну діяльність у правозахисній сфері Казахстану та набуті контакти для побудови інформаційної кампанії, яка має переконати Токаєва, що подібна ініціатива піде на користь і йому також. До речі, подібні ініціативи ми створюємо не лише в Казахстані, а й у сусідніх країнах, де у нас також є відповідні можливості“, – пояснила правозахисниця.

За словами активістки, відповідне звернення вже передали до Адміністрації президента Казахстану, звідки його направили до МЗС.

Як зазначила Турусбекова, досі тисячі цивільних українців, яких росіяни незаконно викрали на ТОТ, утримують у місцях позбавлення волі, що контролюються УФСВП (Управління Федеральної служби виконання покарань) та ФСБ РФ. Про точну кількість, місцеперебування та стан здоров’я цих людей нічого невідомо.

За наявною інформацією “Liberta”, більшість викрадених утримують без будь-яких обвинувачень та правового статусу. Тобто люди, яких незаконно позбавили волі, стали заручниками, а це, своєю чергою, є воєнним злочином з боку РФ.

“Практично всі вони незаконно позбавлені доступу до правосуддя”, ­– йдеться у заяві “Liberta” до “Демоса”.

Нагадаємо, спільнота “Цивільні в полоні” провела піврічну просвітницьку кампанію про незаконно ув’язнених українських цивільних у РФ та на ТОТ. Цією інформаційною акцією організація хотіла привернути увагу українського суспільства до насильницьких зникнень цивільних на окупованих росіянами територіях. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter