ВРП звільнила суддю Інну Отрош, яка під час війни їздила в Крим та публікувала фото з російського музею

Дата: 10 Жовтня 2024
A+ A- Підписатися

10 жовтня Вища рада правосуддя звільнила Інну Отрош, суддю Господарського суду Києва, оскільки її визнали непридатною для цієї посади. Причиною стали її часті поїздки до окупованого Криму після його анексії Росією. 

Про це повідомляє “Слідство.Інфо”.

Фото: “Судово-юридична газета”

Так, Інна Отрош розпочала свою суддівську карʼєру у 26 років. Вона є донькою Інни Отрош-старшої, яка в період правління Януковича очолювала Печерський суд. У лютому 2014 року Отрош-старша виїхала до анексованого Криму, після чого потрапила під люстрацію.

Інна Отрош-молодша починала працювати суддею в Луганському суді, куди її призначили в червні 2013 року. Однак вже через два тижні вона подала заяву про переведення до Києва. Хоча призначення до київського суду мало відбуватися на конкурсній основі, Отрош вдалося обійти цю процедуру.

Співкоординаторка Громадської ради доброчесності й адвокаційна менеджерка Фундації DEJURE Вероніка Крейденкова зазначила, що раніше існувала поширена схема, коли “фаворитам”, які не набирали достатньо балів для роботи в престижних судах, спершу призначали посади в менш престижних судах, а потім переводили до київських. За такою схемою, як зазначає “Слідство.Інфо”, перевелася й Інна Отрош. Конкурс передбачався, але вона була єдиною кандидаткою на цю посаду. Крейденкова також підкреслила, що вплив її матері, яка довго обіймала високі посади в судовій системі, відіграв значну роль.

Ще до початку суддівської карʼєри Інна Отрош вже володіла значною кількістю елітного майна. В 21 рік у неї був будинок під Києвом, у 22 роки – дві квартири у столиці та два паркомісця, а у 25 – автомобіль “Lexus”. Після від’їзду матері до Криму, вона подарувала доньці ще одну квартиру в Києві площею майже 140 квадратних метрів. За даними Громадської ради доброчесності, станом на 2019 рік Отрош володіла майном на суму понад 5 мільйонів 266 тисяч гривень.

На співбесіді Інна Отрош пояснила, що все майно було придбане до того, як вона стала суддею, і що всі активи були отримані законним шляхом завдяки доходам її родини. Проте Вероніка Крейденкова вважає це твердження суперечливим, оскільки рівень життя судді досі визначається цим майном, незалежно від того, коли воно було набуте.

Крім того, у 2017–2019 роках Інна Отрош здійснила вісім поїздок до анексованого Криму, а у 2015 році – двічі відвідувала Санкт-Петербург. 24 березня 2022 року, вже під час повномасштабного вторгнення Росії, вона опублікувала на своїй фейсбук-сторінці архівне фото матрьошки з музею Санкт-Петербурга. Під час кваліфікаційної оцінки Отрош пояснювала, що її поїздки до Санкт-Петербурга начебто були культурними, адже вона захоплюється мистецтвознавством.

Отрош також виправдовувала свої поїздки до Криму тим, що їздила туди не як суддя, а як звичайна громадянка, оскільки мала потребу бачитися з близькою людиною. Вона стверджувала, що це її особисте право, і не бачила в цьому проблеми, навіть якщо така поведінка могла бути розцінена як легітимізація окупаційної влади. Водночас Отрош категорично заперечувала, що таким чином сприяла окупації. Під час оцінювання в неї також запитали, якою валютою вона розраховувалася під час своїх поїздок до Криму та Санкт-Петербурга, на що вона відповіла, що використовувала долари США, що мало підозрілий вигляд.

Нагадаємо, що у серпні Вища рада правосуддя звільнила суддю Касаційного адміністративного суду Всеволода Князєва та суддю Макарівського районного суду Київської області Олексія Тандира. Причиною звільнення стали вчинення істотних дисциплінарних проступків.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter