Впродовж доби окупанти поранили пʼятьох мешканців Донеччини та двох – Херсонщини

Дата: 11 Квітня 2023
A+ A- Підписатися

10 квітня, у понеділок, росіяни поранили пʼятьох жителів Донеччини – по одному в Бахмуті, Торецьку, Костянтинівці, Очеретиному і Максимільянівці. Також травми дістали двоє мешканців Херсонщини.

Про це повідомили очільник Донецької ОВА Павло Кириленко та Херсонська ОВА

Фото: Павло Кириленко

Так, окупанти пошкодили три будинки в Шахтарському Великоновосілківської територіальної громади.

Внаслідок ракетного удару одна людина дістала поранення в Очеретиному, там також пошкоджено господарчі споруди. Протягом доби росіяни п’ять разів обстріляли Курахове, там обійшлося без жертв.

Крім того, артобстрілу та ракетних ударів зазнала Костянтинівка: там поранено одну людину, пошкоджено 16 приватних будинків, сім багатоповерхівок і газопровід. На території громади також пошкоджено будинок у Марковому. Три будинки пошкоджено в Торецькій громаді, зафіксовано обстріли Соледарської громади.

Фото: Павло Кириленко

Також окупанти зруйнували господарські будівлі в Ямполі Лиманської громади, пошкодили будинки в Сіверську.

З початку повномасштабної війни загинули 1 463 мешканці Донеччини, ще 3 372 дістали поранення. Наразі неможливо встановити точну кількість жертв у Маріуполі та Волновасі. 

Тим часом, за інформацією Херсонської ОВА, російські окупанти 56 разів обстріляли мирні населені пункти Херсонщини. Випустили 285 снарядів з РСЗВ, мінометів, артилерії, танків, ПТРК, безпілотників та авіації. В обласному центрі військові РФ поцілили в територію медзакладу, музей та адмінбудівлю.

Місто Берислав та навколишні села ворог атакував з винищувачів, керовані авіаційні бомби російські окупанти спрямували на житлові квартали мирних населених пунктів. Унаслідок обстрілів пошкоджено територію підприємства, що не діє, на місці руйнувань виникла пожежа.

Фото: Поліція Херсонської області

За минулу добу поліція відкрила 24 кримінальні провадження за фактами воєнних злочинів армії РФ на Херсонщині.

Нагадаємо, що лише за одну добу – 9 квітня – поліцейські задокументували десять російських ударів по Донеччині: під обстрілами перебували дев’ять населених пунктів, серед цивільних мешканців є поранені, зокрема дитина. Артилерією російські війська накрили Торецьк, поранили дитину. Внаслідок ворожих атак одна людина травмувалася в Бахмуті.


Коаліція “Україна. П’ята ранку”, до якої входить ZMINA, збирає та документує воєнні злочини та злочини проти людяності під час російського вторгнення для національних та міжнародних механізмів правосуддя.

Такими злочинами вважають:

  • невибіркові обстріли цивільних об’єктів;
  • умисні вбивства та заподіяння тяжких страждань;
  • викрадення і незаконні арешти цивільних;
  • катування і нелюдське поводження;
  • зґвалтування;
  • мародерство;
  • примус українських громадян служити в збройних силах РФ;
  • використання населення як “живих щитів”;
  • депортацію до Росії чи на окуповані нею території;
  • напади на військових, які припинили брати участь у воєнних діях;
  • віроломне використання форми чи знаків протилежної армії, емблеми Червоного Хреста;
  • використання забороненої зброї (наприклад, касетних боєприпасів);
  • використання отруйних речовин;
  • напади на релігійні й культурні установи тощо.

Надсилайте інформацію і докази про такі злочини у вашому населеному пункті на електронну адресу info@humanrights.org.ua. Перед цим ознайомтеся з детальною пам’яткою, як робити це правильно.

Раніше ZMINA оприлюднила перелік організацій, куди можна звернутися як по безкоштовні, так і по платні психологічні консультації.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter