Вперше в історії США Військово-морські сили очолила жінка

Дата: 03 Листопада 2023
A+ A- Підписатися

Адміралка Ліза Франчетті стала першою жінкою, яка обійняла посаду командувачки Військово-морських операцій ВМС США та членкині Обʼєднаного комітету начальників штабів. 

Про це повідомляє Navy Times.

Фото: United States Department of Defense

2 листопада Сенат США проголосував за призначення 59-річної Лізи Франчетті. Її кандидатуру схвалили 95 голосами за. Один сенатор-республіканець висловився проти.

“Для мене честь бути призначеною 33-м главою морських операцій, і я пишаюся тим, що можу служити разом з моряками та цивільними, які складають нашу команду ВМС. Я з нетерпінням чекаю на продовження управління найпотужнішим флотом світу”, – зазначила Франчетті.

У липні 2023 року президент США Джо Байден висунув її на посаду очільниці Військово-морських сил США.

Зрештою вона стала не лише першою жінкою на посаді вищого офіцера ВМС, але й першою жінкою, яка увійшла до Обʼєднаного комітету начальників штабів.

Франчетті вже 38 років служить у Військово-морських силах США. Вона є колишньою керівницею 6-го флоту США Військово-морських сил США в Південній Кореї, а також служила командиркою ударного авіаносця. Вона також є другою жінкою у ВМС США, яка отримала звання чотиризіркової адміралки.

Нагадаємо, що у серпні 2023 року військові з 3 окремої штурмової бригади випустили на ютубі шоу, у якому обговорювали, зокрема, питання тилових професій та службу жінок у бригаді. Під час програми бійці неодноразово вдавалися до сексизму щодо жінок-військових, сексуалізували їх та знецінювали їхні досягнення. 

Під час шоу військові відповідали на запитання від аудиторії, які зачитував ведучий Данило Білий. Одна з глядачок у залі запитала в бійців, як жінки могли б допомагати на фронті. У відповідь Розовий сказав: “Я промовчу”, і глядачі почали сміятися.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter