На ютуб-шоу бійці 3 окремої штурмової бригади вдалися до сексизму, порівнявши жінок в армії з дітьми та собаками

Дата: 31 Жовтня 2023
A+ A- Підписатися

У серпні 2023 року військові з 3 окремої штурмової бригади випустили на ютуб шоу, у якому обговорювали, зокрема, питання тилових професій та службу жінок у бригаді. Під час програми бійці неодноразово вдавалися до сексизму щодо жінок-військових, сексуалізували їх та знецінювали їхні досягнення. 

На цей випуск звернув увагу “Сексизм-патруль” – активістки ініціативи “Гендер в деталях”.

Скриншот з випуску

У шоу з’явилися бійці з позивними Істок, Гном, Хмурий, а також український комік Віктор Розовий, який приєднався до бригади з початку повномасштабної війни Росії проти України.

Під час шоу військові відповідали на запитання від аудиторії, які зачитував ведучий Данило Білий. Одна з глядачок у залі запитала в бійців, як жінки могли б допомагати на фронті. У відповідь Розовий сказав: “Я промовчу”, і глядачі почали сміятися.

Тоді відповідати на питання почав Істок, проте після його слів, що “дівчата потрібні для роботи”, у залі знову пролунав сміх. 

“Я скажу зараз серйозно. Дівчата можуть виконувати діловодські, адміністративні функції, можуть займатися по складах. Є військові професії, на яких можуть працювати дівчата. Але от у мене є прохання до дівчат, дуже велике: коли ви йдете до ЗСУ, не треба собі одразу придумувати, що ви снайпер, марксман чи ще щось… Це професії, до яких приходять через тривалу працю”, – зазначив військовий. 

Водночас, за словами Істока, “дівчинка, як би тут не було, однаково трохи слабша за чоловіка”

Після цього в бійців запитали, кого серед бойових медиків більше: чоловіків чи жінок. Гном відповів, що більше чоловіків, а дівчатам нібито “важко бути бойовими медиками”, тому на полі бою він їх “не особливо бачить”

Тоді до бійців звернулася жінка із зали, яка чотири роки служила як бойова медикиня в складі 72 бригади. Вона заперечила, що серед бойових медиків, які перебувають на фронті, мало жінок. Істок зауважив, що вони не намагалися принизити жінок, “але є стереотипи, які іноді виправдовуються”.

“Ми не хочемо цей факт принизити. Я вважаю, треба похлопати дівчатам, які воюють за Україну”, – сказав Істок.

Тим часом Розовий запропонував ще поплескати “дітям, які воюють, і псам, які воюють”

Такий самий “синонімічний” ряд лунає ще раз у контексті розмови гостей про тих, хто має йти на війну.

“Бійці третьої штурмової, які порівнюють жінок з дітьми і собаками, взагалі здогадуються, що це ображає тих, хто бере безпосередню участь у бойових діях? Тих, хто рятує життя поранених?

Здогадуються, що це змусить замислитися тих, хто планували вступити до лав ЗСУ? А за одними з даних 11 тисяч жінок пішли служити добровільно. Бійці здогадуються, що це ображає памʼять тих жінок, які загинули, захищаючи Україну?” – пише “Сексизм-патруль”. 

Також “Гендер в деталях” нагадав, що неофіційна “посада” “польова дружина” є поширеною в російському війську, тоді як в Україні впроваджуються антидискримінаційні засади згідно зі стандартами НАТО.

“Сексизм-патруль” закликав 3 окрему штурмову бригаду публічно відповісти, чи є зазначені дискримінаційні вислови офіційною позицією бригади, а Міністерство оборони України та Омбудсмана – дати оцінку цьому випадку та відповідно зреагувати.

Нагадаємо, що за два роки кількість жінок у війську зросла на 12 тисяч. Станом на жовтень 2023 року службу проходять майже 43 тисячі військовослужбовиць.

Раніше контракт на проходження військової служби укладали жінки віком від 18 до 40 років, тоді як у чоловіків такого обмеження не було. Тепер від 18 до 60 років контрактниками можуть стати як чоловіки, так і жінки.

Читайте також: Відсутність військової підготовки, “скляна стеля” і необхідність збиратися на війну за власні кошти: з чим стикаються жінки в армії та що робити?

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter