Воював проти України в складі ПВК “Вагнер”: білоруському найманцю повідомили про підозру

Дата: 15 Лютого 2023
A+ A- Підписатися

Правоохоронці зібрали доказову базу на ще одного громадянина Білорусі, який добровільно воював проти України. Так, у липні 2022 року він вступив до лав підконтрольної Росії приватної військової компанії “Вагнер” та брав участь у бойових діях проти українських військ на Бахмутському напрямку.

Про це повідомляє Служба безпеки України.

Ілюстративне зображення. Фото: Lviv Media

За даними слідства, білорус підписав контракт з угрупованням “Вагнер”, щоб заробити грошей. Перед цим він прибув до тренувального табору російської компанії, де пройшов десятиденний курс бойової підготовки. Потім його перекинули на східний фронт для штурму бойових позицій підрозділів ЗСУ.

Втім, у листопаді минулого року найманець потрапив у полон підрозділів Сил оборони під час боєзіткнення поблизу Курдюмівки на Донеччині. Після затримання найманець надав свідчення щодо воєнних злочинів окупаційних угруповань РФ та дані осіб, причетних до їхнього вчинення.

Також військовий розповів про тортури, позбавлення грошового забезпечення і вбивства в лавах ПВК “Вагнер” за невиконання наказів.

На підставі зібраних доказів слідчі повідомили йому про підозру за ч. 4 ст. 447 Кримінального кодексу України (участь найманця в збройному конфлікті, воєнних або насильницьких діях). Наразі він перебуває під вартою, йому загрожує покарання до 10 років ув’язнення.

Нагадаємо, що на початку лютого про підозру в зазіханні на територіальну цілісність і недоторканність України та веденні агресивної війни заочно повідомили близькому до Путіна бізнесмену та керівнику ПВК “Вагнер” Євгену Пригожину

Крім того, 6 лютого Верховна Рада України на засіданні визнала приватну військову компанію “Вагнер” міжнародною злочинною організацією. За відповідне рішення віддали свої голоси 333 нардепи.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter