Восьмеро суддів позиватимуться до Верховного Суду через дискримінаційні умови конкурсу на переведення

Дата: 21 Серпня 2019
A+ A- Підписатися

Близько 50% суддів не можуть узяти участь у конкурсі на переведення до інших судів через кваліфікаційне оцінювання, яке Вища кваліфікаційна комісія суддів України (ВККС) не змогла провести за планом. 

Про це повідомили захисниці суддів Юлія Черватюк та Оксана Гузь, передає кореспондент Центру прав людини ZMINA

Вісім суддів надіслали колективний позов до Верховного Суду. У ньому вони оскаржують рішення ВККС №140/зп-19 від 1 серпня 2019 року, яким комісія вирішила не дозволяти участі в конкурсі тим суддям, які не пройшли кваліфікаційного оцінювання. Сам документ ВККС не оприлюднила. Близько 200 суддів підписали звернення до Вищої ради правосуддя та ВККС про незгоду з умовами конкурсу. 

Юлія Черватюк нагадала про рішення Конституційного Суду, який вирішив, що ті судді, які не пройшли кваліфоцінювання, зберігають свій статус. 

Юлія Черватюк

“Поясню, що таке дискримінація на побутовому прикладі. Один з батьків приходить додому і приносить яблучко від зайчика, але дає його лише одній дитині. У іншої дитини виникає питання, чому їй нічого не дісталося від зайчика. Таким чином ми вбачаємо, що у низки суддів порушене право брати участь у конкурсі”, – пояснює Юлія Черватюк.

“У грудні минулого року ВККС оприлюднила графіки кваліфікаційного оцінювання суддів на 2019 рік. Неможливо всіх оцінити за один день. Вони не пройшли цю процедуру через обставини, які від них не залежать. Обмежувати права і ставити суддів у нерівні умови – це не дискреційні повноваження ВККС. Коли такі дискреційні повноваження – це вже свавілля”, – додає вона. 

Захисниця Оксана Гузь вважає, що цей випадок – виклик для судової влади, як вона долатиме факт дискримінації. 

Юлія Черватюк розповіла, що після новини про представлення інтересів суддів у Верховному Суді інші судді, які пройшли кваліфікаційне оцінювання, почали цькувати своїх колег.  

Захисники вважають, що під час розгляду справи судді Верховного Суду мають відповісти на питання трискладового тесту, який використовує Європейський суд з прав людини (ЄСПЛ). А саме – чи була потреба в демократичному суспільстві не допускати до конкурсу переведення таку категорію суддів.  

Наступне засідання у Верховному Суді відбудеться 2 вересня о 12:00. Справу слухатимуть Олена Губська, Андрій Загороднюк, Олена Калашнікова, Володимир Соколов, головуватиме Мирослав Білак. Номер провадження П/9901/426/19. 

Правозахисниці оголосили про плани звертатися до ЄСПЛ у разі негативного рішення Верховного Суду. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter