Ворожі зловмисники розсилають серед українців файл зі шкідливим програмним забезпеченням

Дата: 08 Березня 2022
A+ A- Підписатися

 В Україні ворожі хакери запустили новий шкідливий файл.

Про це повідомляє Держспецзв’язку.

Урядова команда реагування на комп’ютерні надзвичайні події України CERT-UA виявлено файл “довідка.zip“, який містить файл контекстної довідки “dovidka.chm”.

 Цей CHM-файл містить зображення-приманку image.jpg (довідка про порядок дій під час артилерійських обстрілів) та файл “file.htm” зі шкідливим програмним кодом. Якщо його запустити, то на комп’ютері запуститься шкідлива програма NicroBackdoor.  

Держспецзв’язку наголошує, що в разі виявлення такого файлу чи інших ознак компрометації за наданими індикаторами, потрібно ізолювати комп’ютери та повідомити CERT-UA з метою координації подальших заходів.

Нагадаємо, раніше CERT-UA повідомляла про масові розсилки шкідливого програмного забезпечення на електронні поштові адреси співробітників державних органів та громадян України.

Крім того, Росія запустила фейкову рекламу в Facebook, в якій просить українців повідомляти ворога про пересування їхніх військ.

Напередодні українська розвідка повідомила, що Росія готує для українців діпфейк — відео, де президент Володимир Зеленський, нібито, оголосить про капітуляцію України.

“Детектор медіа” відстежує та спростовує головні фейки, дезінформацію та викриває маніпуляції агресора.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter