ВООЗ: Від щеплення проти ковіду у світі не загинула жодна людина

Дата: 12 Березня 2021
A+ A- Підписатися

З початку кампаній вакцинації від коронавірусу у світі не зафіксували жодного фатального випадку, що був би спричинений введенням препаратів. 

Про це повідомили у Всесвітній організації охорони здоров’я.

Фото: АР

У питанні вакцинації проти коронавірусу українців, як показують дослідження, найбільше турбують побічні ефекти, безпечність препарату, вартість і походження вакцини. Так, відсутність широкомасштабних негативних наслідків сприяла б наміру вакцинуватись у 17% опитаних.

Однак кампанії щеплень у світі не проходять без повідомлень про негативні побічні ефекти. Так, нещодавно через появу тромбів у деяких щеплених Данія, Норвегія та Ісландія тимчасово зупинили застосування вакцини AstraZeneca. А раніше в Кореї після введення препарату AstraZeneca померли восьмеро людей, однак, як показало розслідування, причиною цього стало не щеплення, а хронічні хвороби, зокрема діабет та вади серця. 

“Вакцинація проти COVID-19 не знизить смертності від інших причин. Смерть від інших причин продовжиться, зокрема після вакцинації, але без причинно-наслідкового зв’язку. На сьогодні не виявлено випадків смерті від вакцини COVID-19”, – запевнили у ВООЗ.

За даними організації, з моменту початку пандемії та до початку березня у світі ввели понад 268 мільйонів доз вакцини.

Нагадаємо, що в Україні вакцинація розпочалася наприкінці лютого 2020 року. Станом на 12 березня першу дозу вакцини ввели більш ніж 38 тисячам людей, однак якщо такі темпи збережуться й надалі, то Україна встигне використати лише половину завезених наразі препаратів.

За прогнозами правозахисників, якщо уряди заможних держав та фармацевтична промисловість терміново не вплинуть на ситуацію з вакцинацією в бідних країнах, то майже 70 з них зможуть щепити від вірусу лише кожного десятого свого громадянина. До переліку цих країн входить і Україна. Згідно з підрахунками видання The Economist, українці матимуть широкий доступ до вакцини проти коронавірусу не раніше ніж 2023 року.
 
Мапа, на якій візуалізували прогноз аналітиків The Economist щодо того, коли країнам варто очікувати масової вакцинації від коронавірусу
 
Фотографія обкладинки: AFP
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter