У волонтерки Звіробій провели обшук через відеоблог про Зеленського. Адвокат каже про низку порушень

Дата: 28 Листопада 2019
A+ A- Підписатися

Сьогодні слідчі Державного бюро розслідувань провели обшук у волонтерки та доброволиці Марусі Звіробій. Жінку звинувачують у погрозі вбивством президенту Володимирові Зеленському та закликах до повалення конституційного ладу. Водночас сама волонтерка називає переслідування політично вмотивованим, а її адвокат заявляє про низку порушень з боку правоохоронців. 

ZMINA зібрала факти, які наразі відомі про справу.

Хто така Звіробій 

Маруся Звіробій, справжнє ім’я якої Олена Самбул (Біленька), – 41-річна волонтерка та інструкторка навчального центру Десантно-штурмових військ України. Вона стала відомою, коли влітку 2014 року організувала полігон початкової військової підготовки для добровольців.

Згодом вона була командиркою батальйону ДУК “Правий сектор” з Київщини та старшою солдаткою і командиркою мобільної інструкторської групи десанту ЗСУ “Марусині ведмеді” 199-го навчального центру ДШВ на Житомирщині. Із 2017 року вона працювала в бригаді швидкого реагування Національної гвардії, проте пізніше повернулася до окремого розвідувального батальйону десантно-штурмових військ. 

Як і через що проходив обшук

Слідчий ДБР Ігор Короза, представники СБУ і спецпідрозділу “Альфа” в балаклавах та поняті прийшли до будинку Звіробій у селі Калинівка вранці 28 листопада. Вони погрожували вибити двері помешкання, якщо волонтерка не відкриє їх. Звіробій просила правоохоронців дочекатися, коли приїде її адвокат. Обшук, за словами правоохоронців, відбувався на підставі ухвали суду, однак вони не уточнили, в якій справі.

Незадовго до обшуку ДБР повідомило, що слідчі бюро скерували до Генпрокуратури проєкт повідомлення про підозру в погрозі вбивством щодо президента чинній народній депутатці Софії Федині та Звіробій. Причиною цього стало їхнє відео в соцмережах, де вони звинувачували Володимира Зеленського в спробі капітуляції перед Росією та припускали, що може статись із ним на передовій, куди він приїхав перед розведенням військ у Золотому. 

“Там ненароком може вибухнути граната, а ще там обстріли бувають. Було б найкрасивіше, щоб це все сталося під час московського обстрілу, коли дехто в білій чи голубій сорочечці припреться на передову”, – казала на відео депутатка Федина. 

Звіробій інкримінують “дії, спрямовані на насильницьку зміну конституційного ладу” (ст. 109 ККУ), “посягання на життя чи здоров’я державного діяча” (ст. 112 ККУ) та “погрозу або насильство щодо державного діяча” (ст. 346 ККУ).

За словами адвоката адвокат Звіробій Андрія Писаренка, стаття про погрози державному діячеві передбачає до 15 років позбавлення волі. 

Звіробій вела пряму трансляцію обшуку на своїй сторінці у фейсбуці, однак слідчі вилучили у неї телефон, а тому відео перервалося. Згодом вона повідомила, що окрім телефону вони вилучили в неї легально зареєстровану зброю та блокнот. 

“Телефон забрали, зброю забрали. Блокнот з емблемою десантно-штурмових військ забрали. Там між іншим номер начальника розвідки. Так що, якщо йому буде хтось дивний дзвонити, нехай не дивується”, – розповіла Звіробій після обшуку в ефірі телеканалу Newsone.

У коментарі телеканалу “Прямий” вона повідомила, що в ухвалі, яка стала підставою для обшуку, не було пункту про вилучення зброї. Згодом адвокат Андрій Писаренко розповів про повний перелік вилучених речей. 

“Було вилучено три мобільних телефони, які надала сама Біленька, було вилучено блокнот з особистими записами, а також мисливський карабін, гладкоствольну мисливську рушницю, турецьку, “Хасан”, 12 калібру, 2014 року. Вилучено було з коментарем слідчого: “Зберігається без достатньої правової підстави”, на що захист зауважив, що дані речі у відповідности до Цивільного кодексу… не є речами, ані вилученими з обороту цивільного, ані обмеженими… Посилання на законодавчі акти, які б встановлювали протилежне, слідчими не було надано”, – сказав він. 

Також, за його словами, правоохоронці вилучили з машини волонтерки дитячий пістолет та флешку з музикою.

Адвокат назвав порушення слідчих під час обшуку  

Писаренко наголосив, що слідчі ДБР провели обшук у помешканні Звіробій з порушеннями. 

“Обшук почався о 6:45, і ми наголошували, що це пряме порушення КПК, тому що в приміщенні мешкає неповнолітня дитина 2015 року народження, її розбудили. Сказали, що будуть виламувати двері, якщо не відкриють. Це неприпустимо. Стосовно правової допомоги – було відмовлено, хоча за КПК на вимогу особи, яка наполягає на присутності адвоката, будь-яка процесуальна дія має бути проведена в присутності адвоката”, – сказав він.

Окрім цього, питання викликали й поняті, яких правоохоронці привезли із собою з Києва. За словами Писаренка, цей факт виключає стороннього спостерігача і незацікавленість понятих. 

Крім того, зазначив захисник, присутність співробітників СБУ під час обшуку суперечить чинному Кримінальному процесуальному кодексу:

“Під час обшуку в будівлі перебуває оперативний співробітник СБУ, а він, згідно з КПК, не є взагалі учасником кримінального провадження, який може бути запрошений слідчим невідомої слідчої групи, невідомого слідчого органу до проведення такої процесуальної дії”.

Адвокат додав, що в ухвалі суду дозвіл на обшук фактично надається необмеженому колу осіб.

“Не зазначено прізвищ та імен і по батькові, не зазначено посад, не зазначено органу досудового розслідування, у якому слідчі групи працюють, а щодо групи прокурорів – яка саме прокуратура”, – сказав Писаренко.

Волонтерка називає обшуки політичним переслідуванням

Сама Звіробій повідомила журналістам, що вважає обшуки у себе в будинку політичним переслідуванням.

“Це виключно політичне переслідування. Розпіарили по телебаченню вирвану з контексту розмову, яка була після того, як наш президент нахамив військовослужбовцям”, – сказала волонтерка.

На її думку, обшуки треба проводити не в тих, хто захищав Україну від російської агресії, а в тих, хто шкодить країні.

“В ухвалі був підпис Труби, а перед цим я слухала аудіозаписи з його кабінету. Вважаю, що цю людину треба не лише звільнити, але й посадити. Це не в мене має проходити обшук, а в нього. Я не розумію, чому проводять обшуки в тих, хто захищав батьківщину, а не в тих, хто її успішно “топив”, – зауважила волонтерка.

Також Звіробій зазначила, що інкримінування їй зазіхання на життя президента є безпідставним.

“Мені могли б інкримінувати посягання на життя президента, якби у мене знайшли щось, чим би я могла його вбити. Але оскільки у мене нічого не знайшли, то це виходить якась порожня і безпідставна погроза”.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter