Волонтерка з Миколаєва готує безоплатні обіди для переселенців у Луцьку

Дата: 06 Липня 2023
A+ A- Підписатися

Миколаївчанка Наталя Шастало, яка через повномасштабну війну вимушена була переїхати до Луцька, вже рік є волонтеркою у благодійній їдальні “Хесед Бешт”. Там вона готує гарячі обіди для ВПО, які опинилися у скрутному становищі. 

Про це повідомила менеджерка з комунікації JDC Тетяна Долгієр.

Наталя Шастало разом з відвідувачами їдальні. Фото: JDC

Так, до повномасштабного вторгнення 37-річна Наталя Шастало жила з родиною у селищі міського типу Первомайське, що на Миколаївщині. Вона працювала кухарем у місцевій школі, її 16-річний син навчався у 10-му класі, а чоловік працював. Проте все змінилося після 24 лютого 2022 року.

“Два тижні ми ще жили нормально, але 14 березня до нашого селища прилетів російський літак і почав скидати бомби на житлові будинки”, – розповідає жінка. 

Після масових обстрілів родина вирішила облаштувати бомбосховище у підвалі власного будинку, де вони прожили два тижні. Але з кожним днем обстріли посилювалися і залишатися у Первомайську ставало дедалі небезпечніше, тому Шастали вирішили залишити рідну домівку. 

“Для себе я вирішила заздалегідь: якщо нам все ж вдасться вижити та переїхати на нове місце проживання, то я відразу буду волонтерити. Тому що в мене тоді зʼявилося якесь шалене бажання допомагати якимось чином іншим людям тим, чим можу”, – згадує Наталя.

Вже у квітні 2022 року родина переїхала до Луцька, де мешкав рідний брат Наталі й оселилися там в орендованій квартирі. Згодом родина дізналася, що у Первомайську вибуховою хвилею пошкодило їхній будинок: з нього повилітали шибки та постраждав дах.  

Тож опинившись у Луцьку, жінка почала шукати, кому може знадобитися її допомога. Випадково вона натрапила на оголошення від міжнародної волонтерської мережі Volunteer Community, яка розшукувала кухаря. Так жінка стала готувати їжу для тих, хто цього потребує, на волонтерських засадах.

Наталя Шастало. Фото: JDC

Вже понад рік вона пʼять днів на тиждень готує їжу для переселенців у благодійній їдальні, яка працює на базі єврейської благодійної організації “Хесед Бешт”. Працівники організації ще у перші дні повномасштабної війни відкрили тут імпровізований гуманітарний хаб допомоги для постраждалих: тут можна було переночувати чи сховатися у бомбосховищі, а з червня 2022 року у її стінах запрацювала й благодійна харчівня.  

Зараз у їдальні щоденно їдять від 18 до 30 ВПО з різних регіонів України, але їхня кількість постійно збільшується.

“Я приходжу сюди з величезним задоволенням, хоча й розумію, що втомлююся після того, як цілий день проводжу на ногах, готуючи їжу. Проте зранку я прокидаюся, п’ю каву й буквально лечу туди. Тому що там працює настільки чудовий і життєрадісний колектив й усі з нашої команди хочуть творити добрі справи”, – каже волонтерка.  

Обіднє меню у благодійній їдальні завжди різноманітне: на перше – гороховий і грибний супи, борщ, юшка чи суп харчо, на друге – страви з мʼяса чи риби та гарнір, а також сезонні салати. Усе це волонтери готують з продуктів, які приносять до них представники місцевої єврейської громади, які діляться свіжими овочами та фруктами з власних городів, а також консервацією.    

До волонтерства жінка залучила й усю свою родину: чоловік, поки не знайшов роботу, допомагав робити в їдальні ремонт, а син розвантажував продукти.

Як відомо, благодійна їдальня “Хесед Бешт” працює у місті Луцьку за адресою: вулиця Богдана Хмельницького, 6. З понеділка по пʼятницю ВПО можуть безоплатно поїсти там смачні обіди з 13:00 до 14:00.

Нагадаємо, що наразі в Україні офіційно зареєстровано близько 4,8 мільйона внутрішньо переміщених осіб, крім того, близько 2 мільйонів переселенців проживають без  реєстрації. Під час первинної адаптації для цих людей основними викликами є влаштування на місці, оформлення документів, грошова допомога, предмети першої необхідності, медична допомога, влаштування дітей у садочки та школи. Потім постають питання житла та працевлаштування.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter