Волонтери з’ясовують, хто міг замовити обшуки в їхньому фонді

Дата: 19 Листопада 2015
A+ A- Підписатися

В кінці жовтня у волонтерів “Фонду оборони країни” працівники Генпрокуратури та СБУ провели обшуки. До цього прес-служба СБУ заявила, що фонд причетний до розкрадання коштів, призначених для потреб бійців АТО. Волонтери кажуть, що аудит не проводився, претензій до них немає, та хочуть дізнатись, хто міг замовити обшуки.

Наталія Хазан, волонтерка дніпропетровської благодійної організації “Фонд оборони країни” розповідає, що 31 жовтня о 8-й ранку в неї провели обшук – представники Генпрокуратури та СБУ погрожували виламати двері.

“До мене зайшли 5 людей, один слідчий прокуратури, два СБУ-шника. В якості понятих вони привели двох хлопців, срочників 55-ї бригади. Як потім з’ясувалося – я дзвонила комбригу – такого розпорядження їм не надавали. Не дали змінити понятих, хоча за законом срочники взагалі не мають права бути присутніми в якості понятих”, – говорить вона. 

За словами Наталі, під час обшуку не пустили її матір, правоохоронців, не хотіли пускати адвоката. Перевернули всю квартиру. Що шукали –  незрозуміло, бо нічого не знайшли.

У брата Наталі Павла Хазана, теж волонтера, обшук був жорсткішим – фактично “маски-шоу” з автоматниками. Виламали двері, забрали всю оргтехніку та гроші, що були відкладені на операцію на очах (Павлу під час сутичок на дніпропетровському майдані потрапив в очі сльозогінний газ).

Наталі, Павлу та іншим волонтерам фонду під час обшуків зачитали рішення Чернігівського суду, де їх було названо організованим злочинним угрупованням, яке нібито розкрадає кошти. У рішенні Наталю, до речі, назвали співробітницею фонду, хоча вона каже, що не оформлена там офіційно, і займається волонтерством у вільний час.

Адвокати, з якими спілкувались волонтери, говорять, що по-перше, гроші фонду не є державними, тому немає ніяких підстав звинувачувати їх у розкраданні та корупції. А по-друге, немає постраждалої сторони: тобто жодна людина чи організація не заявили, що перераховані фонду кошти він витратив не за призначенням.

Немає претензій до фонду і з боку регуляторів. Фіскальна служба не проводила податкову перевірку та аудит, розповідає Наталія Хазан. Лише після виявлення порушень під час перевірок можна говорити про відкриття провадження та підстави для обшуків.

“Просто так Генпрокуратурі придумалося, і тому на обшуки було спрямовано майже 500 екіпірованих людей. До речі, за іронією долі, вони були з аптечками, які робив фонд. Частина з них були на “Кугуарах”, частина – на машинах з луганськими та донецькими номерами. Тобто в нас коли йде війна, немає ані техніки, ані екіпіровки. Тут все знайшлося”, – розповідає Наталя.

Обшуки тривають понині  – у волонтерів, у людей, що продають військову амуніцію, у лікарнях, яким допомагав фонд, і у тих людей, яких силовики вважають причетними до фонду. Зараз його представники разом з “Юридичною сотнею” готують список постраждалих від подібних дій.

Волонтери хочуть з’ясувати, хто міг бути замовником цих обшуків, та домогтися того, щоб ці люди понесли відповідальність. За словами Наталії, переслідування може бути пов’язане з тим, що волонтери фактично перевіряли, що з необхідного військовим є на складах Міністерства оборони, та домагалися видачі цих речей.

Ірина Пилипенко, представниця фонду “Save lives together”, заснованого в США для допомоги Україні під час військових дій, допускає, що переслідування українських волонтерів може позначитися на ставленні іноземців, і вони можуть зменшити обсяг допомоги. За її словами, волонтерство за кордоном – це швидше світогляд. Ця діяльність не зарегульована державою, кожен вирішує, як саме допомагати – персонально чи через фонди.

“Україна просто позбавляється джерела, якому вже півтора року довіряють люди з кордоном”, – зазначає Ірина Пилипенко.

Нагадаємо, волонтерська ініціатива “Євромайдан SOS” нещодавно оприлюднила відкритий лист, в якому зазначила, що переслідування волонтерів є неприпустимим, та попередила, що активісти будуть змушені відволіктися від поточних справ, щоб відстояти права колег.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter