Волонтери документують злочини на Донбасі якісніше, ніж влада

Дата: 10 Березня 2015
A+ A- Підписатися

Волонтерські групи не можуть замінити діяльність фахових експертів, бо не здійснюють процесуальні дії, а лише документують порушення. Однак держава проводить цю роботу недостатньо якісно.

Як повідомляє кореспондент Центру інформації про права людини, про це заявила голова правління Центру громадянських свобод, координатор “Євромайдан SOS” Олександра Матвійчук.

Перша мобільна група “Євромайдан SOS” вже 3 березня минулого року виїхала до Криму, говорить Матвійчук. Зараз волонтери займаються документуванням на звільнених територіях Донбасу, бо там немає достатньої кількості правозахисних організацій та відповідних ресурсів для такого документування. До того ж для людей, що перебувають там постійно, здійснення такої діяльності може бути небезпечним.

Одним з принципів роботи мобільної групи є автономність, тобто, загалом координуючись з центром, на місці рішення у непередбачуваних ситуаціях група все ж таки приймає сама. З огляду на це обирається і керівник групи, що відповідає за безпеку.

На відміну від мобільних груп, що діяли у Чечні, волонтери “Євромайдан SOS” часто не є юристами та не проводять процесуальних дій, а лише збирають факти порушень.

Але ми не можемо в жодному разі замінити фахову діяльність експертів, які мають працювати над цим питанням в органах державної влади“, – говорить Матвійчук.

Вона зазначає, що конкретні випадки свідчать – влада недостатньо якісно виконує роботу з документування. 

Мобільна група, яка приїхала до Слов’янська та після відкриття підвалів, де тримали заручників, спустилася туди, побачила таку картину: все валялося на підлозі, стіни буквально при них відмивали, і одна з членів нашої мобільної групи просто зрозуміла: якщо вона зараз не забере ці документи, які валяються на підлозі, вони просто будуть знищені. Вона їх забрала – і виявилося, що це розстрільні списки за підписом самого Гіркіна. На жаль, такі ситуації є непоодинокими, і навіть наші непрофесійні волонтерські мобільні групи це фіксують“, – розповідає Олександра Матвійчук.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter