Волонтера Ярослава Жука росіяни утримують у холодній камері з вікном без скла

Дата: 29 Жовтня 2023
A+ A- Підписатися

Волонтера Ярослава Жука утримують у холодній камері ростовського СІЗО, де температура не перевищує 6 градусів, а у вікні немає скла.

Про це виданню ZMINA розповіла дружина Ярослава Марина Жук.

Ярослав Жук. Фото з відкритих джерел

За словами Марини, Ярослава разом з іншими ув’язненими утримують у неопалювальній камері. Температура у ній не підіймається вище 6 градусів, а у вікні відсутнє скло. Через це всі бранці Кремля постійно мають проблеми зі здоров’ям. Вони неодноразово звертались по медичну допомогу, але так її і не отримали. А без лікарського огляду вони не можуть отримати жодних ліків. Саме тому адвокат Ярослава планує подати скаргу щодо неналежних умов утримання свого підзахисного.

У Ярослава повипадали зуби. Він боїться звертатися до стоматолога через антисанітарію”, –  розповіла вона.

Дружина додає, що 10 жовтня під час судового засідання у Південному окружному військовому суді Ростова-на-Дону були заслухані свідчення двох свідків – слідчого, який допитував та катував Ярослава у Мелітополі, та директорки департаменту освіти Олени Шакурової. На останню, за версією слідства, чоловік нібито вчинив замах. Має відбутися ще декілька засідань перш ніж буде винесений вирок у його справі.  

Нагадаємо, у Південному окружному військовому суді в російському Ростові-на-Дону розпочалися слухання в кримінальній справі щодо жителя Мелітополя Ярослава Жука, якого росіяни викрали та вивезли до Криму, а згодом звинуватили в намірі вчинити “акт міжнародного тероризму”. Одразу після відкриття стадії судового слідства підсудний зробив заяву про те, що 29–30 травня працівники ростовського слідчого ізолятора його жорстоко побили.

Крім того, під час засідання оголосили обвинувальний висновок у кримінальній справі, згідно з яким Ярослав Жук планував вчинити “акт міжнародного тероризму” через підрив двох вибухових пристроїв.

Сам підсудний провину заперечує, стверджує, що є  комбатантом і його необхідно утримувати як військовополоненого. Також він підкреслив, що він мав лише один вибуховий пристрій, а другий йому підкинули в машину після затримання.

Як відомо, у червні 2022 року в тимчасово захопленому Мелітополі російські військові викрали волонтерів Ярослава Жука та Іллю Єніна.

На відео, яке окупанти виклали в мережі, Жук “зізнається” в тому, що 17 червня 2022 року нібито “скоїв замах на директора департаменту освіти міста Олену Шапурову”, а також у причетності до “партизанського руху, яким займається СБУ”.

Загарбники перевезли Жука до тимчасово окупованого Криму та обвинуватили в скоєнні злочину, передбаченого ч. 1 ст. 361 КК РФ (акт міжнародного тероризму). Сімферопольський “суд” обрав йому запобіжний захід у вигляді тримання під вартою.

Згодом Ярослав Жук, якого ФСБ утримує в Сімферопольському СІЗО, заявив про тортури. Після тортур Ярослав Жук частково втратив слух.


Центр прав людини ZMINA разом з українськими та міжнародними партнерами документує насильницькі зникнення, затримання та викрадення цивільних осіб на тимчасово окупованих територіях. Якщо ваші рідні зникли або ви маєте побоювання, що їх могли викрасти – напишіть, будь ласка, на нашу електронну адресу es@humanrights.org.ua. Наш представник зв’яжеться з вами. 

Отримана інформація за згодою заявника буде використана для звернень до національних та міжнародних слідчих органів, а також міжнародних організацій для внесення ними інформації до періодичних звітів, зокрема до Комітету ООН проти тортур, Незалежної міжнародної комісії ООН з розслідувань подій в Україні, Моніторингової Місії ООН з прав людини в Україні, Міжнародного кримінального суду,  тощо для  документування та подальшого розслідування скоєних воєнних злочинів в Україні та притягнення винних до відповідальності.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter