Водія обстріляного в Попасній евакуаційного автобуса взяли в полон та використали в цілях пропаганди

Дата: 01 Травня 2022
A+ A- Підписатися

Водій обстріляного евакуаційного автобуса в місті Попасна Луганської області – живий. Росіяни взяли чоловіка в полон та використали для запису пропагандистського відео.

Про це у телеграмі повідомив голова Луганської ОВА Сергій Гайдай.

Скриншот з телеграма Сергія Гайдая

Як розповів Гайдай, 29 квітня ворожа ДРГ з гранатомета обстріляла евакуаційний транспорт у Попасній. Декілька груп українських військових побували на місці розстрілу евакуаційного транспорту, але виявили лише один пошкоджений автобус. Людей в ньому не було, тільки сліди крові. 

Другий автобус, який віз гуманітарну допомогу і на зворотному шляху мав забрати людей, не знайшли. Зв‘язку з водієм не було.

“І от сьогодні після двох діб пошуків Михайло Панков знайшовся. Росіяни записали з ним пропагандистське інтерв‘ю і показали по центральному рашистському телеканалу. Окупанти змусили його говорити, що українська влада не займається евакуацією людей, що ми кинули своїх напризволяще. Брехня, якою росіяни тільки і живуть. Вбивають, брешуть і знищують”, – написав Гайдай.

Він додав, що розуміє – іншого варіанту чоловік не мав:

“Кадри красномовні. Дякувати Богу, він живий. Але орки тепер тримають його в полоні”. 

Також, зазначив голова Луганської ОВА, це означає, що росіяни заволоділи шкільним автобусом та можуть використати його для своїх провокацій. 

Гайдай зауважив, що зробить все можливе для визволення Панкова:

“Михайло Панков – звичайний вчитель історії Врубівської школи, щодня протягом багатьох тижнів він допомагав попаснянам виїхати в безпеку, іншим привозив харчі, сам неодноразово потрапляв під обстріли, але цього разу не пощастило. Він щодня йшов на ризик заради інших”.  

Нагадаємо, що у Попасній на Луганщині військові РФ розстріляли два евакуаційних автобуси, із водіями немає зв’язку. За інформацією голови Луганської ОВА Сергія Гайдая, того ж дня приблизно опівдні російські військові відкрили вогонь у напрямку автомобіля із волонтерами, який рухався у напрямку Попасної. У транспортному засобі перебували два місцевих жителі та вінничанин. Обійшлося без жертв. 

Коаліція “Україна. П’ята ранку” збирає та документує воєнні злочини та злочини проти людяності під час російського вторгнення для національних та міжнародних механізмів правосуддя.
 
Зокрема, це умисні вбивства населення, катування і нелюдське поводження, умисне заподіяння тяжких страждань чи серйозного каліцтва, зґвалтування, руйнування і привласнення майна, не спричинене військовою необхідністю, примус цивільних осіб чи військовополонених служити в збройних силах РФ, використання населення як “живих щитів”, депортація українців до Росії чи на окуповані нею території Донбасу і Криму, викрадення і незаконні арешти цивільних осіб, взяття заручників, вчинення нападу на військових, які припинили брати участь у воєнних діях, віроломне використання форми чи знаків протилежної армії, емблеми Червоного Хреста, використання забороненої зброї (наприклад, касетних боєприпасів), використання отруйних речовин, напади на релігійні й культурні установи, розграбування суспільної й особистої власності тощо.
 
Правозахисники просять надсилати інформацію і докази про вказані злочини у вашому населеному пункті на електронну адресу warcrimeSOS.UA@gmail.com. Ознайомтеся з детальною пам’яткою, як фіксувати докази воєнних злочинів і злочинів проти людяності.
 
Якщо у вас є дані про викрадення або страти активістів, волонтерів, журналістів, представників органів місцевого самоврядування, повідомте нас на адресу tp@humanrights.org.ua.
 
Якщо ви бажаєте пройти навчання і долучитися до команди волонтерів Коаліції “Україна. П’ята ранку”, які документують воєнні злочини, просимо заповнити онлайн-форму.
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter