Вночі окупанти вдарили по будинках у Миколаєві: є загиблий та щонайменше 23 поранених

Дата: 27 Квітня 2023
A+ A- Підписатися

Вночі 27 квітня російські окупанти вдарили ракетами по Миколаєву. Вони влучили у багатоповерхівку та приватні будинки. Внаслідок обстрілу щонайменше 23 цивільних дістали поранення, серед них – дитина. Крім того, відомо про одного загиблого. 

Про це повідомляють мер Миколаєва Олександр Сєнкевич, керівник військової адміністрації Миколаївської області Віталій Кім та начальник поліції Миколаївської області Сергій Шайхет.

Фото з відкритих джерел

Так, близько 01:00 окупанти атакували Миколаїв чотирма ракетами, за попередньою інформацією, типу “Калібр”.

“Відомо, що одна людина загинула та 23 отримали поранення, серед них дитина. Внаслідок ракетних ударів зруйновано та суттєво пошкоджено приватні будинки, руйнувань зазнала житлова багатоповерхівка та історична будівля. Також через влучання боєприпасів та їхніх уламків виникло дві пожежі, які оперативно ліквідували підрозділи ГУ ДСНС України у Миколаївській області”, – написав Кім. 

Фото: НикВести

За словами Сєнкевича, таких обстрілів у місті не було від Нового року. 

“Втім, всі механізми вже відпрацьовані. Зараз підраховують людей, яких треба розселити. Після удару комунальники відімкнули світло та газ. Зараз в одному з мікрорайонів нема світла внаслідок удару. Військових об’єктів біля місця попадання немає, та і військових в Миколаєві зараз майже немає”, – наголосив міський голова.

Наразі відомо про руйнації та пошкодження одного багатоквартирного, двох приватних житлових будинків та історичної будівлі. На місцях подій працюють поліцейські, рятувальники та інші профільні служби.

Фото: НикВести

За даними ОК “Південь”, чотири ракети були спрямовані з використанням особливостей місцевості та змін траєкторії для ускладнення виявлення.

За фактом обстрілу слідчі розслідують кримінальні провадження за чч. 1 та 2 ст. 438 КК України “Порушення законів та звичаїв війни”. 

Нагадаємо, що торік 21 березня російські військові завдали авіаційного удару по Миколаєву, а два снаряди влучили у будівлю готелю “Інгул” та територію Миколаївської обласної психіатричної лікарні №1. Про постраждалих цивільних внаслідок атаки не повідомляли, втім, удар є воєнним злочином, бо для нього застосовували зброю невибіркової дії.

За понад рік, що минув відтоді, правозахисники з Truth Hounds, що входить до коаліції “Україна. П’ята ранку”, ідентифікували виконавців удару на основі власноруч зібраної інформації з місця інциденту, даних відкритих джерел, а також додаткової інформації від слідства та результатів власного розслідування.


Коаліція “Україна. П’ята ранку”, до якої входить ZMINA, збирає та документує воєнні злочини та злочини проти людяності під час російського вторгнення для національних та міжнародних механізмів правосуддя.

Такими злочинами вважають:

  • невибіркові обстріли цивільних об’єктів;
  • умисні вбивства та заподіяння тяжких страждань;
  • викрадення і незаконні арешти цивільних;
  • катування і нелюдське поводження;
  • зґвалтування;
  • мародерство;
  • примус українських громадян служити в збройних силах РФ;
  • використання населення як “живих щитів”;
  • депортацію до Росії чи на окуповані нею території;
  • напади на військових, які припинили брати участь у воєнних діях;
  • віроломне використання форми чи знаків протилежної армії, емблеми Червоного Хреста;
  • використання забороненої зброї (наприклад, касетних боєприпасів);
  • використання отруйних речовин;
  • напади на релігійні й культурні установи тощо.

Надсилайте інформацію і докази про такі злочини у вашому населеному пункті на електронну адресу info@humanrights.org.ua. Перед цим ознайомтеся з детальною пам’яткою, як робити це правильно.

 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter