Внаслідок прибуття українських біженців у Норвегії вперше за 10 років збільшилась кількість населення

Дата: 16 Травня 2023
A+ A- Підписатися

Попри низьку народжуваність чисельність населення Норвегії в першому кварталі 2023 року перевищила 5,5 мільйона людей. Причиною цього насамперед є прибуття великої кількості біженців з України. 

Про це повідомляє статистичне відомство Норвегії (SSB).

Фото: Reuters

Так, упродовж січня-березня 2023 року населення Норвегії збільшилося на 15 300 осіб. Це стало найбільшим показником з 2012 року. Примітно, що це сталося попри низький рівень народжуваності в країні.

“Хоча народжуваність продовжує спадати, населення продовжує зростати. У першому кварталі його кількість перевищила 5,5 мільйона людей, зокрема через зростання кількості українських біженців”, – пояснив аналітик SSB Магнус Хауг.

Крім того, різниця між тими, хто приїхав і виїхав, у першому кварталі цього року становила 14 600 осіб, що є найбільшим показником з 1997 року, відколи таку статистику почали вести. З-поміж 20 900 мігрантів і біженців, що приїхали до Норвегії за той період, 7 700 – громадяни України.

Тим часом у Норвегії в першому кварталі народилося загалом 12 300 дітей, однак це менше, ніж 12 900 у тому ж кварталі минулого року. Якщо відняти смертність, чистий приріст населення становив лише 760 осіб, що є найнижчим показником так званого приросту народжуваності за весь час спостережень у країні. 

На початку травня уряд Норвегії ухвалив рішення про збільшення обсягу коштів, доступних для потреб біженців з України, у переглянутому бюджеті на 2023 рік. Він пропонує збільшити фінансування в низці регіонів на тлі прогнозу щодо того, що у 2023 році до Норвегії можуть прибути до 43 тисяч біженців з України.

Нагадаємо, що у вересні 2022 року країни Європейського Союзу, а також Норвегія і Швейцарія отримали близько 98 тисяч заяв про отримання притулку. Це є найбільшим показником із часів кризи біженців 2015–2016 років.

В Агентстві Європейського Союзу з питань біженців зауважили, що зростання кількості шукачів притулку, а також велика кількість українців, які прагнуть отримати тимчасовий захист у Євросоюзі, стали джерелом “суттєвого тиску” для держав блоку.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter