У ЄС фіксують найбільшу за шість років кількість заявок на отримання притулку

Дата: 01 Грудня 2022
A+ A- Підписатися

У вересні цього року країни Європейського Союзу, а також Норвегія і Швейцарія отримали близько 98 тисяч заяв про отримання притулку. Це є найбільшим показником із часів кризи біженців 2015–2016 років.

Про це свідчать дані Агентства Європейського Союзу з питань біженців.

Фото: Associated Press

Кількість отриманих 27 країнами ЄС і Норвегією та Швейцарією заявок на отримання притулку значно нижча за піковий показник осені 2015 року (173 тисячі) та приблизно відповідає рівню початку 2016-го.

Найбільшу кількість заявок на притулок у вересні подали громадяни Сирії – 15,5 тисячі. Це на 30% більше, ніж місяцем раніше. Далі йшли афганці (13,7 тисячі) й турки (5,8 тисячі, що є історичним максимумом для громадян Туреччини). 

Також рекордних показників у вересні 2022-го досягли заяви про притулок у ЄС від громадян Індії (4,6 тисячі), Бангладеш (3,8 тисячі), Тунісу (3,1 тисячі), Грузії (2,6 тисячі), Марокко (2,2 тисячі) та Єгипту (1,5 тисячі).

Крім того, часткова мобілізація в Росії, оголошена наприкінці вересня, ймовірно, стала причиною збільшення кількості заявок від росіян (1,6 тисячі).

При цьому кількість заявок на отримання притулку, які перебувають на розгляді національних органів держав ЄС, за вересень зросла й нині становить 547,7 тисячі. Понад половина з них очікують на розгляд пів року або й більше.

В Агентстві ЄС із питань біженців зауважують, що зростання кількості шукачів притулку, а також велика кількість українців, які прагнуть отримати тимчасовий захист в Євросоюзі стали джерелом “суттєвого тиску” для держав блоку.

Нагадаємо, що згідно з аналізом Управління Верховного комісара ООН у справах біженців, зараз у європейських країнах перебувають близько 4,8 млн біженців з України. Також статистика показує, що 2,3 мільйона людей уже повернулися з-за кордону до України. Цілком можливо, що цей показник зафіксував людей, які їздили туди й назад кілька разів. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter