Влітку росіяни можуть депортувати українців без паспортів РФ з тимчасово окупованих територій – британська розвідка

Дата: 12 Березня 2024
A+ A- Підписатися

Розвідка Великої Британії проаналізувала кроки Росії, якими країна-агресор намагається зробити окупацію захоплених територій України незворотною, і припустила можливість депортації мешканців без російських паспортів уже влітку 2024 року.

Такі висновки містяться в розвідувальному огляді британського міноборони від 11 березня 2024 року.

Відомство нагадало, що на окупованих територіях без російського паспорта зараз не можна отримати соціальні послуги, зокрема лікарські.

“Існує реальна ймовірність того, що всі особи, які перебуватимуть на окупованих територіях після цієї дати й не матимуть російського паспорта, будуть депортовані або затримані”, – мовиться в повідомленні.

У квітні 2023 року розшукуваний Міжнародним кримінальним судом Володимир Путін видав указ, згідно з яким мешканці непідконтрольних територій, які відмовляться від російських паспортів, стануть іноземними громадянами або особами без громадянства. Такі люди мають право залишатися на окупованих територіях лише до 1 липня 2024 року.

Про плани Кремля щодо депортації свідчить також риторика експрезидента РФ Дмитра Медведєва, який зазначив, що людей без паспортів РФ можуть відселити до віддалених районів Росії.

Розвідка наголошує, що Кремль проводить невпинну політику русифікації на тимчасово окупованих територіях. Інший указ від 26 лютого 2024 року визначає, що окуповані території стають частиною російського південного військового округу.

“Кремль прагне зробити інтеграцію окупованих територій до складу Російської Федерації незворотною”, – йдеться в огляді.

У січні 2024 року Сили спеціальних операцій заявили, що окупаційна влада РФ на тимчасово захоплених територіях України проводить етнічні чищення та депортацію місцевого населення. На заміну окупанти завозять росіян з депресивних регіонів, яких заселяють до помешкань депортованих українців.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter