Влітку має розпочатися іспитування з української мови для держслужбовців

Дата: 12 Травня 2021
A+ A- Підписатися

Влітку поточного року має розпочатися іспитування на рівень володіння українською мовою для державних службовців та осіб, які мають намір набути громадянства України. 

Про це повідомили в Уповноваженого із захисту державної мови.

Фото: з відкритих джерел

Згідно з ухваленим законом про мову, із 16 липня 2021 року набуває чинності норма про те, що кожен претендент на посаду в органах державної влади чи місцевого самоврядування повинен складати іспит на рівень володіння українською відповідно до нових стандартів, розроблених Національною комісією зі стандартів державної мови.

“Раджу майбутнім претендентам на держпосади, а також учасникам ЗНО в підготовці до екзамену послуговуватися чинним правописом. Жодна спроба дискредитації як чинного правопису, так і Закону України “Про забезпечення функціонування української мови як державної” не пройдуть”, – наголосив уповноважений Тарас Кремінь.

Іспит з української, як ідеться в законі, мають складати й ті, хто планує стати депутатом у наступному скликанні, працювати міністром чи, наприклад, Уповноваженим із захисту державної мови.

Як розповідала раніше голова Національної комісії зі стандартів державної мови Орися Демська, іспит з української передбачатиме складання тесту, написання короткого тексту та спілкування з претендентом. Для останнього створять спеціальний відеоклас, тести перевірятимуть автоматично в режимі реального часу, а тексти – екзаменатор.

Нагадаємо, що у квітні 2019 року парламент ухвалив закон про мову. Документ закріплює, що єдиною державною (офіційною) мовою в Україні є українська і вона обов’язкова для органів державної влади й публічних сфер на всій території держави. Всього за місяць дії закону Уповноважений із захисту мови отримав понад 600 звернень та скарг, зокрема через відсутність української версії сайтів.

За словами експертів, закон про мову можна назвати найкращим з подібних, ухвалених в Україні, але він має багато суттєвих недоліків з погляду дотримання міжнародних стандартів у сфері прав людини та норм Конституції України. На суперечливі та дискримінаційні норми вказала у своїх висновках Венеційська комісія.  ZMINA також докладно розповідала у власному аналізі про невідповідності стандартам прав людини в законі.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter