Власник фармзаводу прагне впливати на імпорт ліків – активісти

Дата: 17 Серпня 2015
A+ A- Підписатися

“Центр протидії корупції” та БФ “Пацієнти України” заявляють про конфлікт інтересів у призначенні керівником Державного експертного центру Івана Бавикіна, помічника народного депутата від Блоку Петра Порошенка Гліба Загорія, який є власником фармацевтичного заводу “Дарниця”.

За інформацією громадського руху “Чесно“, кілька місяців тому Бавикін працював помічником Гліба Загорія, але зник зі списку його помічників саме напередодні призначення на цю посаду. До цього він працював радником колишнього очільника Державної служби лікарських засобів в Києві.

“Фактично людина, яка працювала помічником власника одного з найбільших гігантів на ринку фармацевтики, тепер прийматиме рішення, які препарати допускати на український ринок, а які ні, – стверджує Олександра Устінова, член правління “Центру протидії корупції”.

За її словами, тепер “Дарниця” може отримати доступ до інформації щодо інноваційних препаратів та їх випробувань, а також матиме можливість не пустити на ринок продукти-конкуренти, як це вже було з литовським препаратом “Мілдронат”.

Слід зазначити, що Державний експертний центр надає висновок щодо можливості продажу в Україні того чи іншого препарату. На основі цього висновку Державна служба з лікарських засобів видає дозвіл на реєстрацію препарату в Україні.

“Таке призначення може стати суттєвою загрозою для передачі закупівель міжнародним організаціям, – стверджує Дмитро Шерембей, голова правління БФ “Пацієнти України”. – Адже саме Гліб Загорій свого часу блокував проходження відповідних законопроектів у Верховній Раді”.

Свого часу перший заступник Міністра охорони здоров’я Олександра Павленко теж працювала адвокатом компанії “Дарниця”. Олександра Устінова додає, що такий збіг обставин навряд чи є випадковим. За її словами, попередній очільник Державної служби лікарських засобів теж був ставлеником Гліба Загорія, і такі призначення на ключові посади людей з однієї бізнес-структури говорить про те, що ніхто не збирається реформувати систему.

Нагадаємо, у квітні представники пацієнтських та антикорупційних організацій заявили про саботаж передачі державних закупівель ліків міжнародним організаціям.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter