Владу просять на державному рівні заснувати День захисту прав української громади Криму

Дата: 29 Серпня 2022
A+ A- Підписатися

Крайова рада українців Криму закликала владу заснувати День захисту прав української громади Криму, щоб захистити українську громаду на півострові на державному рівні. 

З таким закликом під час пресконференції в Українському кризовому медіацентрі 29 серпня виступили кандидат історичних наук Андрій Іванець та головний редактор газети “Кримська світлиця” Андрій Щекун, передає кореспондент видання ZMINA

Український прапор над Ай-Петрі (23 серпня 2014 року). Скриншот з ютуб-каналу DumskayaTV

Питання створення такого дня просуває Крайова рада українців Криму. 

“На 31-му році незалежності ми змушені наголошувати, що українська громада в Криму є, яка відстоює законні інтереси та права в Криму. З часів незалежності України вона активно долучилася до її утвердження”, – прокоментував Андрій Щекун.  

2021 року ініціативу із заснування такого дня підтримав постійний представник президента України в Автономній Республіці Крим Антон Кориневич. Представництво надіслало листи обласним адміністраціям із пропозицією провести заходи до цього дня, і всі позитивно відреагували на пропозицію.

“Представництво президента мало б подати Офісу президента, Верховній Раді, Кабміну пропозицію затвердити цей день на державному рівні. Чи це буде постанова Верховної Ради, чи указ президента – вирішувати державним органам. Ми хотіли б, щоб це відбулося 28 серпня, але цього не відбулося”, – сказав Андрій Щекун.  

Представник Крайової ради українців Криму Андрій Щекун також закликав прем’єр-міністра Дениса Шмигаля виконати парламентську постанову про захист Кафедрального собору в Сімферополі і його передання в держвласність, а МЗС України – винести тему етнічних українців в Криму під час зустрічі парламентських делегацій, учасників Кримської платформи в хорватському парламенті, що має відбутися в жовтні.  

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter