Владу Киргизстану закликають створити безпечні умови для роботи преси під час заворушень

Дата: 09 Жовтня 2020
A+ A- Підписатися

Влада Киргизстану повинна створити безпечні умови для представників преси, які висвітлюють заворушення в країні після виборів, і припинити напади на працівників медіа, які виконують свою роботу. 

З відповідною заявою виступили в Комітеті захисту журналістів. 

4 жовтня в країні відбулися парламентські вибори, які, за словами міжнародних спостерігачів, відзначилися масштабними фальсифікаціями. Невдоволені офіційними результатами виборів громадяни вийшли на вулиці міст і, зокрема, захопили будівлію парламенту та адміністрації президента. 

Під час цих подій, як повідомили в Комітеті захисту журналістів, на декількох журналістів напали. Так, під час репортажу на кореспондента й оператора видання Kloop накинувся невідомий чоловік та вибив з рук журналіста мобільний телефон. Також 7 жовтня в столиці країни Бішкеку спецпризначенець стріляв у журналіста Айбола Кожомуратова, кореспондента телекомпанії Current Time (“Настоящее время”).

Наступного дня силовики конфіскували телефон кореспондента незалежного видання, а згодом декількох журналістів не пустили на екстрену сесію парламенту, що відбувалась у готелі. На вході до будівлі протестувальники організували охорону та не пропустили медійників. 

“Незалежні новини важливі для громадськості під час цих хаотичних подій у Киргизстані після парламентських виборів. Киргизька влада повинна забезпечити журналістам можливість працювати вільно і безпечно; правоохоронні органи повинні припинити напади на пресу і також забезпечити, щоб протестувальники не переслідували журналістів”, – наголосила координаторка програм КЗЖ у Європі й Центральній Азії Гульноза Саїд. 

У Комітеті захисту журналістів повідомили, що на сьогодні до лікарень Киргизстану потрапили більш ніж шість сотень людей з різними травмами, однак досі не відомо, чи є серед них журналісти. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter