Влада саботує передачу держзакупівель ліків міжнародним організаціям

Дата: 29 Квітня 2015
A+ A- Підписатися

Представники пацієнтських та антикорупційних організацій заявили про саботаж передачі державних закупівель ліків міжнародним організаціям і закликали прем’єр-міністра Арсенія Яценюка взяти цей процес під особистий контроль.

Відповідний закон був ухвалений Верховною Радою ще 19 березня 2015 року, але до цих пір Міністерство охорони здоров’я так і не передало закупівлю ліків міжнародним організаціям, зокрема, не надало Кабінету Міністрів України жодного підзаконного акту, який би регулював питання передачі закупівель.

Міністр особисто робив публічні заяви про те, що після прийняття законів Верховною Радою, не пізніше ніж за 1,5 місяці функція закупівель ліків буде передана міжнародним організаціям“, – стверджує Дмитро Шерембей, голова правління БФ “Пацієнти України”.

Відповідно до законів № 2150 та № 2151, прийнятими Верховною Радою України, вже цього року і як мінімум на 4 роки функція закупівлі ліків повинні були передати від Міністерства охорони здоров’я в міжнародні організації. Серед них – ВООЗ, ЮНІСЕФ, UNDP, а також великі некомерційні організації, які закуповують ліки для багатьох країн світу: “Crown Agents” (Великобританія), IDA Foundation (Нідерланди), Partnership for supply chain management (PFSCM) (США), Global Drug Facility (GDF) (Швейцарія).

Віталій Шабунін, голова правління “Центру протидії корупції”, зазначає: “Якщо це профнепридатність, то ми хочемо бачити звільнення відповідальних осіб. Якщо цього не станеться – це буде свідченням того, що затягування Міністерством передачі закупівель міжнародним організаціям – це їхнє бажання залишити закупівлі в МОЗ і зберегти корупційні схеми, які працюють на закупівлях ліків“.

Щорічно міністерство, за даними СБУ, переплачує 40% вартості на закупівлях – ця різниця осідає в кишенях посадовців. Через міжнародні організації ліки можна було б закуповувати дешевше, а значить – в більшому обсязі.

Юристи, які розробляли законопроекти, не бачать істотних юридичних перешкод для передачі закупівель. Як відомо, пропонувалося передати міжнародним організаціям закупівлю ліків для хворих на ВІЛ / СНІД, туберкульоз, гепатитами та вакцини.

Нагадаємо, за даними моніторингу, проведеного за участі Харківського інституту соціальних досліджень, 87% переселенців, опитаних у кількох районах Харківській області, відзначили, що не можуть самостійно купувати ліки через їх високу вартість.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter