Влада Молдови про повернення військовозобов’язаних українців: “Дотримуємося міжнародного права і прав людини”

Дата: 02 Серпня 2024
A+ A- Підписатися

Молдова дотримуватиметься міжнародного законодавства щодо прав людини у питанні ймовірного повернення до України військовозобов’язаних чоловіків. 

Про це розповів прем’єр-міністр Дорін Речан в інтерв’ю NewsMaker. 

Посадовець підтвердив, що Україна намагається розв’язати питання повернення військовозобов’язаних чоловіків у різних країнах. 

Україна має такі побажання щодо всіх країн, де перебувають українці. Ми, як і всі, дотримуємося міжнародних правил і прав людини. Ми будемо діяти відповідно до законів щодо міжнародного права”, — сказав Речан.

На додаткове питання, чи це означає, що Молдова не видаватиме військовозобов’язаних українців, прем’єр відповів так: “Ми дотримуватимемося міжнародного законодавства в тому, що стосується прав людини”.

Раніше посол України в Молдові Марко Шевченко розповів, що українська влада веде “певний діалог” з молдовськими колегами, щодо військовозобов’язаних чоловіків. На його думку, військовозобов’язані чоловіки, які перетинають закритий український кордон, не мають права на захист в інших країнах, а міжнародне право “не адаптоване під ситуацію, з якою зіткнулася Україна під час війни”

Невдовзі після цього російські пропагандисти почали розповсюджувати у Молдові фейк про те, що рішення про видавання чоловіків вже ухвалено. 

Нагадаємо, що активніше питання повернення до України військовозобов’язаних чоловіків, що опинилась за кордоном після 2022 року, почали обговорювати наприкінці минулого року. Тоді заборонили надавати консульські послуги українцям мобілізаційного віку за кордоном, а також заборонили пересилати вже оформлені ними паспорти громадянина та паспорти для виїзду за кордон. 

Низка українських юристів та правозахисників критично висловилася щодо такого кроку, а частина посадовців радить колегам не розмовляти з українцями за кордоном як зі зрадниками чи злочинцями. 

Європейські посадовці, коментуючи рішення українських, нагадували, що не ділять людей за статтю та призовним статусом. 

Фотографія обкладинки: state.gov

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter