Влада Казахстану планує скасувати список із забороненими для жінок професіями

Дата: 23 Червня 2021
A+ A- Підписатися

Влада Казахстану заявила про намір до кінця поточного року ухвалити закон, який виключить список заборонених професій для жінок.

Про це повідомили на сайті Міністерства юстиції країни. 

Будівля Міністерства юстиції Казахстану. Фото: gov.kz

Досі у Трудовому кодексі Казахстану прописано, що роботодавці мають право відмовити жінкам у прийомі на роботу, якщо вважатимуть умови праці на підприємстві небезпечними для їхнього життя. Загалом список професій, якими заборонено займатись казахським жінкам, охоплює близько 300 найменувань, зокрема у атомній енергетиці, нафтовій і газовій промисловості, видобутку і збагаченні вугілля, виробництві хімічних речовин тощо. 

Влітку минулого року Омбудсман Казахстану Ельвіра Азімова звернулась до президента країни Токаєва Касима-Жомарта, аби той допоміг виключити з Трудового кодексу обмеження для жінок. 

“Якщо ми логічно припускаємо, що захищаємо жінку як матір, то там (у списку. – Ред.) повинні бути присутніми протипоказання до специфіки жіночого здоров’я, але цього ми не спостерігаємо. Цей список прив’язаний виключно до статі. Тільки в силу того, що ти жінка, ти не маєш права працювати на цих роботах,”,говорила вона. 

Фото: solidaritycenter.org

Казахстан, як нагадують у “ООН-Жінки”, став першою країною в Центральній Азії, де створили національну структуру з просування гендерної рівності. 2016 року там затвердили “Концепцію сімейної та гендерної політики до 2030 року”, спрямовану на запобігання дискримінації за ознакою статі та гендерного дисбалансу. Водночас у республіці досі зберігається нерівність у зайнятості, кар’єрних можливостях і оплаті праці. Так, 2016 року жінки заробляли в середньому на 31,4% менше, ніж чоловіки.

Нагадаємо, що лише 2017 року Міністерство охорони здоров’я України скасувало наказ №256, який визначав перелік з 450 заборонених для жінок професій. До цього українкам забороняли працювати в цілій низці важливих галузей, таких як підземні роботи, керування деякими видами вантажного і пасажирського транспорту, робота в машинному відділенні корабля, низка будівельних спеціальностей. Подібні заборони досі діють у багатьох колишніх радянських республіках, а експерти оцінюють їх як прояви дискримінації, що заважають професійній реалізації мільйонів жінок.

Минулого року Україна на шість позицій піднялась у глобальному рейтингу гендерної рівності та опинилася на 59-й позиції, однак досі гендерна нерівність панує, зокрема на ринку праці. Так, з 2014 року розрив в оплаті праці між чоловіками та жінками збільшився з 24 до 26%. Окрім цього, більше ніж 40% чоловіків в Україні вважають, що жінка повинна залишити свою оплачувану роботу, щоб більше часу проводити з родиною. Лише 3% тих, хто бере відпустку з догляду за дитиною, – це чоловіки (батьки).

Понад половину українців погоджуються з тим, що є “жіночі “та “чоловічі “професії.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter