Влада Ірану хоче заборонити в’їзд журналістам із Британії та США

Дата: 11 Травня 2021
A+ A- Підписатися

Влада Ірану хоче на законодавчому рівні заборонити в’їзд до країни британським та американським журналістам, які підтримують антиіранські санкції.

У поданому на розгляд іранського парламенту законопроєкті також ідеться про заборону іранським журналістам публікувати будь-що, оприлюднене в британських чи американських медіа, пишуть “Репортери без кордонів” (RSF).

Ініціатори законопроєкту пояснюють необхідність його ухвалення тим, що британські та американські журналісти нібито відповідальні за “численні дії проти національних інтересів і проти республіки”.

Покарання за порушення обмежень у разі їхнього ухвалення – ув’язнення на термін від п’яти до десяти років, штраф у 360 млн реалів (приблизно 16 350 дол. США).

У RSF засудили такі наміри та закликали іранський парламент відхилити вказаний документ, оскільки він може “допомогти подальшому розмиванню Іраном дедалі вразливішої свободи преси”.

Голова ірансько-афганського офісу організації Реза Моїні назвав законопроєкт “недолугим та позбавленим будь-якої правомірності”.

“Репортери без кордонів” припускають, що запровадження обмежень можуть бути пов’язані з президентськими виборами в Ірані, запланованими на червень 2021 року. Їхнє висвітлення “навряд чи сподобається режиму, тому що очевидно, що виборчий процес є лише димовою завісою для майбутнього призначення президентом”, мовиться в заяві. Йдеться про духовного лідера Ірану Аятолу Алі Хаменеї.

У RSF також звернули увагу на систематичні порушення прав журналістів у країні. Згідно з Індексом свободи преси за версією “Репортерів без кордонів”, наразі Іран посідає 174-те місце зі 180.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter