Влада Чечні запевняє, що викрадена силовиками з притулку для постраждалих від насильства дівчина “відчуває себе в безпеці”

Дата: 16 Червня 2021
A+ A- Підписатися

Влада російської Чечні запевняє, що викрадена напередодні з притулку для постраждалих від домашнього насильства дівчина на ім’я Халімат Тарамова, “відчуває себе у безпеці”. 

Про це з посиланням на Уповноваженого з прав людини регіону Нурді Нухажієв повідомляє видання “Грозный информ”. 

Халімат Тарамова. Скріншот з відео

Халімат Тарамову, яку російські медіа називають донькою чеченського можновладця Аюба Тарамова, викрали 10 червня з притулку у сусідньому Дагестані. Як розповідали правозахисники та подруга викраденої, вдома вона зазнавала насильства через свою сексуальну орієнтацію. Про насильство розповідала й сама Халімат. 

“Я Тарамова Халіма Аюбовна добровільно пішла з дому, рятуючись від регулярних побоїв і погроз. Прошу не оголошувати мене у федеральний розшук і не видавати інформацію про моє місцезнаходження, адже це створить загрозу моєму життю”,говорить дівчина на відео, яке опублікували медіа. 

Вже через чотири дні після викрадення на провладному чеченському телеканалі “Грозный” вийшов 35-хвилинний репортаж про Тарамову, в якому вона взяла участь. У відео стверджують, що Халімат не пам’ятає, як опинилась у притулку, що вона має проблеми з психікою, а наприкінці кореспондент заявив, що дівчину “використовували для того, щоб завдати удару по традиційних устоях чеченського народу”. 

Уповноважений з прав людини Чечні Нурді Нухажіє, який запевняє, що провів з дівчиною “бесіду”, повідомив, що Тарамова втекла з дому під впливом подруг. 

“За її словами, зараз вона почуває себе в безпеці, і їй приємно перебувати разом з рідними. Халімат спростовує страшні чутки і різні повідомлення, пов’язані з нею. Повторюся, що дівчина знаходиться в хорошому настрої, будь-яких скарг на стан здоров’я і умови її проживання вона не має. Також у неї немає скарг на ті чи інші офіційні державні органи”, – говорить він. 

Нагадаємо, що 2017 року журналісти “Нової газети” вперше повідомили, що в Чечні переслідують, катують та вбивають гомосексуалів. Посадовці республіки спочатку заперечували це, а очільник регіону Рамзан Кадиров називав усі новини на цю тему “провокацією”. Однак журналісти стверджували, що знайшли  щонайменше чотири “в’язниці для геїв”, які організували в будівлях силовиків. Після 2017 року хвиля переслідувань у регіоні не припинилась.

Про переслідування гомосексуалів у Чечні зняли вже декілька документальних фільмів, у яких жертви переслідувань розповідали про пережите. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter