У Чечні понад 100 чоловіків затримані за гомосексуальність, троє вбиті – ЗМІ

Дата: 03 Квітня 2017
A+ A- Підписатися

За інформацією “Нової газети”, у Чечні за останні тижні було затримано більше сотні чоловіків, яких силовики запідозрили в гомосексуальності.

Видання пише, що цю інформацію підтвердила “безпрецедентно велика кількість джерел”, зокрема, співрозмовники в місцевих управліннях МВС, ФСБ, у прокуратурі і адміністрації республіки.

 Мітинг проти ЛГБТ-акцій в Нальчику

“Нова газета” наголошує, що в затриманих за підозрою в гомосексуальності “вкрай мало шансів залишитися в живих”, оскільки родичі не стануть добиватися розслідування їх затримання або вбивства. У статті повідомляється про загибель принаймні трьох людей; їхні імена відомі редакції “Нової газети”, але не зазначені.

Газета також цитує пост анонімного ЛГБТ-активіста з Чечні, який попереджає про підставні пости з метою викриття місцевих геїв. Автор запису стверджує, що багато з тих чоловіків, хто відгукнувся на такі пости, були вбиті.

“Серед затриманих – представники чеченського муфтіяту, включаючи відомих, впливових і близьких до глави республіки релігійних діячів, а також двоє відомих чеченських телеведучих”, – повідомляє “Новая газета”.

Джерела в місцевих спецслужбах пов’язують затримання (“профілактичні зачистки”) з поданням ЛГБТ-активістами з інших регіонів заявок про проведення акцій у містах Північного Кавказу, що викликали протести і агресивну реакцію.

Як і в інших російських містах, ці акції не були узгоджені. У статті “Нової газети” припускають, що метою подання заявок було отримання відмови, щоб потім оскаржити її в Європейському суді з прав людини.

Керівник проекту GayRussia.ru Микола Алексєєв на питання “Нової газети” про зв’язок між поданням заявок і переслідуванням ЛГБТ-активістів на Кавказі заявив, що журналіст “спекулює неперевіреною інформацією, оперує голослівними фактами, і особисто йому про такі переслідування і наслідки його дій нічого не відомо”.

Прес-секретар глави Чечні Альві Карімов заявив, що в Чечні затримання гомосексуалів не проводять, оскільки “не можна затримувати і гнобити того, кого просто немає в республіці”.

“Якби в Чечні були такі люди, у правоохоронних органів не було б ніяких клопотів з ними, оскільки самі родичі відправили б їх за адресою, звідки не повертаються”, – додав він.

“Нова газета” готує заяву в СКР і Генеральну прокуратуру, а також в адміністрацію президента Російської Федерації. Ми маємо намір надати слідству персональні дані (ПІБ, місце роботи, місце проживання) убитих і вимагати порушення кримінальної справи, оскільки лише в межах кримінальної справи можливе проведення ексгумації для встановлення точної причини смерті людей.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter