Кваліфікаційна комісія суддів: Рада доброчесності має допомагати, а не бути предметом спотикання

Дата: 26 Березня 2018
A+ A- Підписатися

У Вищий кваліфікаційній комісії суддів (ВККС) України заявили, що не збиралися ігнорувати висновки Громадської ради доброчесності (ГРД), зроблені під час перевірки суддів.

Станіслав Щотка

Про це під час брифінгу повідомив секретар кваліфікаційної палати ВККС Станіслав Щотка, передає “Українська правда”.

Водночас Щотка наголосив, що експертам ГРД треба бути “точними у формулюваннях”, оскільки після оцінювання комісії судді ризикують втратити роботу.

“Ми б хотіли, щоб ті документи, які надає наша… партнерська організація, Громадська рада доброчесності, щоб вони витримували критику, оскільки стають частиною суддівського досьє. Треба, щоб вони нам допомагали, а не були предметом, через який комісія буде спотикатися”, – зазначив він.

Щотка назвав ГРД надійним джерелом інформації, але тільки тоді, коли висновки організації оформлені належним чином. Він також додав, що не виключає подальшої співпраці з експертами ради доброчесності.

Сергій Козьяков

Голова кваліфікаційної комісії Сергій Козьяков зауважив, що самоусунення Громадської ради доброчесності від оцінювання суддів ніяк не вплине на роботу чи легітимність рішень ВККС.

“Ви частина нашої процедури. Не ми частина вашої. Тому ми і встановлюємо правила. Ми нічого принизливого і неконструктивного для вас не встановлювали. Тому і остаточне рішення за нами”, – сказав він у відповідь на коментар однієї з членкинь ГРД.

Раніше стало відомо, що Громадська рада доброчесності припиняє свою участь у процесі кваліфікаційного оцінювання суддів.

Своє рішення в організації пояснили тим, що “на суддівському конвеєрі Вища кваліфікаційна комісія суддів України влаштовує суддям псевдоперевірку їхнього професійного рівня та доброчесності. Аби громадськість не перешкоджала такій діяльності, Комісія своїми змінами до Регламенту оцінювання суддів технічно “витиснула” ГРД з одного з головних етапів судової реформи – переатестації суддів”.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter