ВККС рекомендувала звільнити суддю Інну Отрош-молодшу

Дата: 30 Січня 2024
A+ A- Підписатися

Вища кваліфікаційна комісія суддів внесе до Вищої ради правосуддя подання про звільнення з посади судді Отрош Інни Михайлівни з Господарського суду міста Києва. 

Про це розповіли у ВККС. 

Суддя Отрош-молодша. Фото: b.prosud.info

Активісти, які опікуються реформою судової системи, не перший рік звертали увагу на Отрош-молодшу та її матір суддю Інну Олексіївну Отрош.  

Отрош-молодша стала суддею у 26 років, а призначив її президент-утікач Віктор Янукович. Спочатку вона працювала на Луганщині, але через два тижні після призначення попросила перевести її до Києва, що й трапилось. Щодо матері, то вона, ймовірно, втекла до окупованого Криму після Революції гідності. 

Питання викликали й статки судді Отрош-молодшої, зокрема чимало нерухомості. Як зазначає голова правління Фундації DEJURE Михайло Жернаков, на співбесіді Отрош, пояснюючи легальність походження майна, сказала, що “мати не є членом моєї родини”. 

“Отрош-молодша… неодноразово з 2014 року їздила в окупований Крим і в РФ, зокрема в Санкт-Петербург. На співбесіді суддя пояснила свої візити “нагальною потребою спілкуватися з близькими”, і взагалі “це вина державних органів, які не забезпечили безпеку кордонів у певний час”, – говорить Жернаков. 

Правозахисник, коментуючи рішення ВККС щодо Отрош, наголосив, що суддя стала вже 15-ю серед тих, кого рекомендував звільнити новий склад Громадської ради доброчесності, до якої входять і представники Центру прав людини ZMINA. 

“Для порівняння: рівно стільки було звільнено за результатом кваліфікаційного оцінювання майже трьох тисяч суддів попередніми складами ВККС і ВРП”, – каже Жернаков. 

Нагадаємо, що цього року ВРП відправила в “почесну відставку” суддю Майдану Наталію Чередніченко. Під час Євромайдану саме вона призначила цілодобовий домашній арешт для активіста Дмитра Полтавця, а тепер довічно отримуватиме від держави 60 тисяч гривень щомісячно та отримає майже пів мільйона гривень “вихідної допомоги”. 

Щороку через схему з відправленням суддів у відставку замість звільнення з бюджету витрачають сотні мільйонів гривень. Так, на почесному утриманні держави у 2022-му було 3630 суддів, і лише за січень того року на грошове утримання їм виділили 330 мільйонів гривень.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter