Візит підкомітету ООН до приміщень СБУ: звіт відомства та думки правозахисників

Дата: 12 Вересня 2016
A+ A- Підписатися

У Службі безпеки України запевняють, що делегація підкомітету ООН з попередження катувань під час вересневого візиту відвідала всі приміщення СБУ.

Про це повідомляє прес-центр СБУ.

“Делегація отримала безперешкодний і негайний доступ до усіх приміщень СБУ в різних регіонах країни, а також ознайомилася з документацією щодо роботи з особами, з якими проводяться процесуальні дії”, – йдеться в повідомленні.

За даними прес-служби, глава делегації Малкольм Еванс відзначив суттєвий прогрес у взаємодії з СБУ з моменту попереднього візиту в травні.

Також під час наради співробітники СБУ передали Евансу оновлені списки українських громадян, які незаконно утримуються на окупованих територіях так званих  “Донецької народної республіки” та “Луганської народної республіки”, вважаються зниклими безвісти.

Крім того, були передані свідчення звільнених людей, які піддавалися тортурам і насильно утримувалися на тимчасово непідконтрольній Україні території.

Еванс зазначив, що доступ до неконтрольованих українською владою територій залишається проблемою.

“У делегації ООН виникли труднощі з вивченням стану утримання позбавлених волі осіб на цих територіях”, – йдеться в повідомленні.

Хоча у своєму повідомленні СБУ ніяк не згадує таємні місця утримання людей, про які йшлося у звіті міжнародних правозахисних організацій Amnesty International і Human Rights Watch, українські правозахисники не сумніваються в існуванні так званих “таємних тюрем СБУ” і вважають, що СБУ добре підготувалася до візиту місії ООН.

Про це, зокрема, у коментарі Центру інформації про права людини говорить правозахисник, голова правління “Експертного центру з прав людини” Юрій Бєлоусов.

За його словами, вся ситуація, яка відбувається навколо таємних тюрем, свідчить про тотальне нерозуміння  проблеми українською владою.

“Проблема існуватиме доти, доки влада не зрозуміє, що війна не може виправдовувати такі порушення прав людини. Не можна проводити розслідування за допомогою тортур, не можна без суду утримувати людей у підвалах. І, ні в якому разі, не можна в таких випадках рівнятися на так звані “ДНР” та “ЛНР”, говорячи: “А подивіться у них, ще гірше!””, – каже Бєлоусов.

За його словами, у правової держави, яка прагне вступити до Євросоюзу, має бути розуміння того, що навіть ворог має права. А останні події свідчать, що офіційна  Україна не лише не виконує вимоги Конвенції із запобігання катуванням, а й не розуміє їхньої сутності.

“Я б зрозумів, якби випадки із незаконним утримання мали місце на самому початку військового конфлікту на сході, коли справді всі не були готові. Але пройшло вже майже 2,5 роки…”, – говорить Бєлоусов.

Він наголошує, що Україна має ще працювати і працювати у сфері дотримання прав у місцях несвободи. Поки єдиним позитивним моментом є те, що СБУ таки допустила місію ООН до своїх приміщень, оскільки ситуація з недопуском у травні була взагалі кричущою з огляду на існуючу міжнародну практику.

Аналогічну думку висловила і голова Центру інформації про права людини Тетяна Печончик.

“Добре, що влада визнала свою помилку із недопуском Підкомітету ООН проти катувань у травні і делегація ООН повернулася та відновила свою роботу в Україні, отримавши доступ до всіх приміщень СБУ, які вони хотіли відвідати. Втім, залишаються питання, що змогли побачити міжнародні експерти і які висновки вони зробили. Адже, зокрема, із матеріалів правозахисних організацій, які документували свідчення потерпілих, відомо, що були випадки, коли незаконно затриманих на час візиту моніторингових місій переводили в інші приміщення. Крім того, обурює той факт, що СБУ досі публічно не визнала проблеми із місцями незаконного тримання, незважаючи на десятки випадків, задокументованих Моніторинговою місією ООН в Україні, Amnesty International i Human Rights Watch”, – зазначає правозахисниця.

Як відомо, 25 травня делегація підкомітету ООН з питань запобігання катуванням призупинила свій візит в Україну після того, як їй відмовили в доступі до місць, де, на їхню підозрою, співробітники Служби безпеки України позбавляють свободи і катують затриманих.

В ООН також заявляють, що організація неодноразово отримувала повідомлення від жертв та їхніх родичів, які стверджують, що в Україні поширена практика, зокрема, позбавлення працівниками СБУ затриманих будь-яких контактів із сім’ями та доступу до адвоката.

26 травня голова СБУ Василь Грицак заявив, що СБУ обґрунтовано відмовила делегації ООН у доступі до приміщень районних підрозділів спецслужби в Маріуполі та Краматорську, оскільки там не утримують затриманих чи ув’язнених.

29 серпня було опубліковано доповідь правозахисників Amnesty International і Human Rights Watch, в якій повідомляється, що з “таємної тюрми” Служби безпеки України звільнені 13 осіб. У доповіді також наводяться свідчення кількох з цих людей.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter