Військові зі звʼязаними руками та цілі родини: ООН направить місію до місця масових поховань в Ізюмі

Дата: 16 Вересня 2022
A+ A- Підписатися

Після звільнення Харківщини від російських окупантів в Ізюмі знайшли понад 400 могил. ООН направить в Ізюм Харківської області групу співробітників для перевірки місць масових поховань.

Про це повідомляє видання “Barrons” з посиланням на заяву Офісу Верховного комісара ООН з прав людини.

Фото: Стас Юрченко

“Наші колеги в Україні стежать за ситуацією і мають на меті організувати моніторинговий візит до Ізюма для встановлення обставин смерті цих осіб”, – повідомила прессекретарка Офісу Елізабет Тросселл.

CNN з посиланням на власні джерела повідомляє, що група Управління ООН зі спостереження за дотриманням прав людини найближчими днями вирушить в Ізюм. За групою Управління ООН також має приїхати група з розслідування воєнних злочинів. 

“Москва використовувала Ізюм як стартовий майданчик для атак на Південь у Донецькій області та Куп’янськ, приблизно за 48 кілометрів на північ від Ізюма, а також як залізничний вузол для поповнення своїх сил”, – інформує видання.

Фото: Стас Юрченко

Як розповів сьогодні Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець, у звільненому від російських окупантів місті знайшли поховання близько 20 військовослужбовців зі зв’язаними ззаду руками.

“Знайшли близько 500 поховань цивільного населення. І поки встановлена одна могила, де масово поховані приблизно до двадцяти військовослужбовців Збройних сил України”, – сказав він, додавши, що українські військові були знайдені застреленими зі зв’язаними ззаду руками.

Ймовірно, що загиблі військові були полоненими. Правоохоронці вважають, що їх спочатку катували, а потім стратили.

Лубінець не виключає, що це поховання військових може бути не єдиним в області.

Також, як додав Омбудсман, серед поховань цивільних зустрічаються цілі сім’ї.

“Це є черговим свідченням, що Російська Федерація на території України робить геноцид”, – зазначив Лубінець.

Крім того, кількість громадян, які загинули унаслідок дій РФ на вже звільнених від росіян територіях Харківської області, може бути значно більшою, ніж у Бучі.

Фото: Стас Юрченко

“Щодо поховань ми можемо наразі уже говорити, що, на жаль, судячи з усього, це буде значно більше, ніж у Бучі. На цих територіях буде, напевно, як мінімум все ж таки вдвічі більше загиблих, ніж у тій же Бучі”, – заявив в ефірі телемарафону радник міністра внутрішніх справ Вадим Денисенко.

Раніше ZMINA писала, що у звільненому Ізюмі Харківської області виявили масове поховання на понад 440 тіл. Росіяни самі публікували відео із цього поховання в Ізюмі, тому українські військові розуміли, що його треба буде знайти після деокупації.

Нагадаємо, що щонайменше тисяча мешканців Ізюма загинули внаслідок російських обстрілів і авіаударів, а також через брак медичної допомоги. Доступ до ліків був обмежений, а російські військові розграбували всі аптеки.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter