Виступ Росії у Гаазі: зброю на Донбасі взяли з шахт

Дата: 07 Березня 2017
A+ A- Підписатися

Виступаючи у Міжнародному суді ООН під час засідань суду за позовом України, Росія ґрунтує свою правову позицію на твердженні, що бойовики на Донбасі самі знайшли зброю – радянську, або залишену українською армією.

Про це заявив один з представників РФ у процесі, глава департаменту з питань нових викликів та загроз Ілья Рогачев, передає Європейська правда.

“Головне джерело зброї, яка опинилася у повстанців  (за термінологією представника РФ. – ЄП) – це запаси радянських часів, що були на території України. Велика частина цих була залишена в шахтах Донбасу і опинилася у повстанців”, – заявив він.

“Крім того, велика частина була залишена українською армією, яка тікала”, – додав російський дипломат.

Рогачев не став коментувати докази, надані українською стороною, щодо використання бойовиками на Донбасі новітньої зброї, яка є на озброєнні лише російської армії.

Варто також зауважити, що ключове сховище старої радянської зброї на Донбасі розташоване в Бахмуті (колишньому Артемівську). В 2014 році бойовики протягом тривалого часу намагалися захопити відповідну військову частину в Артемівську, але зустріли опір і не потрапили на територію.

Нагадаємо, 6 березня в Міжнародному суді ООН в Гаазі розпочалися судові слухання за позовом України проти Російської Федерації.

Процес стосується порушення Росією положень Конвенцій ООН про боротьбу з фінансуванням тероризму і про ліквідацію усіх форм расової дискримінації. Матеріали були подані до суду Україною 16 січня 2017 року.

Слухання пройдуть з 6 до 9 березня у відкритому режимі в Палаці миру. Слухання розпочалися 6 березня із заслуховування української сторони. 7 березня слово буде надано представнику Росії.

Українську делегацію на слуханнях у Гаазі, де працює цей найвищий судовий орган у системі ООН, очолила заступник міністра закордонних справ Олена Зеркаль. 

6 березня вона, зокрема, заявила у суді, що кількість пострілів, що лунають на сході України, підтверджує, що Росія  постачає зброю для бойовиків.

“Кількість здійснених пострілів лише в Авдіївці за останні тижні сягнула майже 50 тисяч одиниць. Ця кількість боєприпасів еквівалентна 80 заповненим вантажним вагонам. В той самий час офіційний представник президента РФ публічно висловлює надію, що у бойовиків на Сході України не закінчаться боєприпаси. Чи може лишатися якийсь сумнів у тому, хто постачає це озброєння? Ні. Це робить Російська Федерація”, – заявила вона.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter