Вірші з побажаннями зґвалтувань російськими солдатами та портрети Путіна: у Румунії спалахнув скандал через новорічний парад

Дата: 03 Січня 2023
A+ A- Підписатися

Румунська поліція відкрила кримінальну справу і проводить розслідування після того, як під час новорічного параду в комуні Берзунць кілька людей переодягнулись у форму російських солдатів і проїхали на автомобілях з літерою Z, вигукуючи вірші з побажаннями нових зґвалтувань російськими окупантами. Водночас на автомобілях були прикріплені портрети президента Росії Володимира Путіна.

Про це повідомляє видання “DCNews”.

Фото: Nechifor Petrisor

Так, 31 грудня в комуні Берзунці відбулася гротескна вистава, у якій учасники перевдягнулися нібито в російську військову форму. Вони перетворили трактори на танки, влаштували “дебати” між Зеленським та Путіним, а також побажали нового року, “насиченого російськими вторгненнями до Східної Європи”.

“З гір та з долин нехай ідуть усі мої росіяни, з бомбою для них! Бомба, наручники, не стійте як дурні біля дверей! Знесіть усе, що бачите, ґвалтуйте все, що зловите! Поспішіть, щоб знову пересунути кордони”, – вигукували учасники параду.

Префект соціально-демократичної партії Бакеу Лучіан Богданел виступив проти таких демонстрацій.

Фото: Nechifor Petrisor

“Ймовірно, жителі Берзунця, схвильовані в контексті новорічного параду, втратили орієнтир та переплутали Берзунць з іншим населеним пунктом. Румунські різдвяні та новорічні традиції не мають нічого спільного ні з прикметами російських військових агресорів в Україні, ні з їхніми ракетами, ні з атмосферою підбурювання насильства та ненависті. Я сказав би, що це необдуманий вчинок”, – зазначив він. 

У поліції заявили, що співробітники поліції Бакеу почали перевірку, щоб точно встановити фактичну ситуацію і залежно від результату вжити необхідних правових заходів. 

Раніше ZMINA писала, що в столиці Сербії – Белграді – невідомі розмалювали літерами Z і гаслами про “нацизм” стінопис, присвячений українській письменниці Лесі Українці. На муралі зʼявилися написи сербською: “Це Сербія!”, “Тут такому не місце!” і “Тут нацизму немає”.

Нагадаємо, що міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба ще в березні просив усі держави запровадити кримінальну відповідальність за використання символу Z як способу публічної підтримки війни Росії проти України.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter