У Сербії невідомі розмалювали літерами Z мурал із Лесею Українкою

Дата: 29 Грудня 2022
A+ A- Підписатися

У Белграді невідомі розмалювали літерами Z і гаслами про “нацизм” стінопис, присвячений українській письменниці Лесі Українці. На муралі зʼявились написи сербською: “Це Сербія!”, “Тут такому не місце!” і “Тут нацизму немає”.

Про це повідомляє сербська культурна спілка “Крокодил”.

Фото: “Крокодил”

“У грудні невідомі винуватці знову розгромили нещодавно відреставрований мурал із постаттю української поетеси Лариси Петрівни Косач (1871-1913). Її намальований персонаж був частково зафарбований білою фарбою з трьома великими чорними літерами, а поруч із ним кирилицею надруковано такі повідомлення: “Це Сербія”, “Цьому немає місця! ” та “Тут ніякого нацизму!” – зазначає “Крокодил”.

Спілка закликала владу Сербії відреагувати на акт вандалізму, який поширює ненависницькі й праворадикальні сигнали та непрямим чином загрожує безпеці громадян.

Фото: “Крокодил”

Стінопис Лесі Українці в Белграді з’явився у жовтні 2022 року. Його оплатила спілка у межах проєкту зі створення муралів і графіті для протидії мові ненависті.

Відомо, що це не перший подібний випадок. На початку квітня символ Z помітили на пам’ятнику українському поетові Тарасу Шевченку в сербському місті Нові-Сад. 

Нагадаємо, що у ніч проти 3 листопада невідомі розмалювали символами Z інформаційний стенд України на Площі прав людини у столиці Австрії. Така наруга відбулась на цьому місці вдруге за два тижні. Тоді активісти закликали австрійські законодавчі органи запровадити кримінальну відповідальність за використання та публічну демонстрацію символів Z та V як знаків насильства та ненависті.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter