Вирок Сенцова оскаржать у Верховному Суді Росії

Дата: 25 Серпня 2015
A+ A- Підписатися

Захист Олега Сенцова у справі про теракти в Криму збирається оскаржити вирок у Верховному Суді Росії.

“Це очікуваний вирок. Олег казав, що буде саме цей термін. Йому ці цифри називали, та й захисникам теж. Ми маємо намір оскаржити вирок у Верховному Суді, однак не думаємо, що там будуть якісь зміни. Можливо, скинуть роки два максимум”, – цитує “Українська правда” слова адвоката Дмитра Дінзе.

Нагадаємо, сьогодні, 25 вересня, Північно-Кавказький окружний військовий суд у Ростові-на-Дону засудив українського режисера Олега Сенцова до 20 років колонії суворого режиму.

Дмитро Дінзе зауважив, що адвокати хочуть домогтися відправки для відбуття покарання Сенцова і Кольченка в Україну. Захисник підкреслює, що докази, пред’явлені в суді, були сфабриковані.

“Ми надали матеріали в суді, які показують, що Олег невинний. Сам він завжди говорив, що під час попереднього слідства йому в руки весь час вкладали предмети, тому відбитки пальців на зброї не є доказом його провини. Крім того, багатьох людей в ході процесу катували, на багатьох чинили психологічний тиск”, – заявив Дінзе.

На сфабрикованості кримінальної справи Олега Сенцова та Олександра Кольченка наголошує також міжнародна правозахисна організація Amnesty International.

За словами прес-секретаря українського представництва Amnesty International Богдана Овчарука, справа проти кримчан є вочевидь сфабрикованою з метою покарати їх за свою опозицію до окупації Криму.

“Весь цей процес був влаштований з метою надіслати сигнал. Він був використаний у російській пропагандистській війні проти України і схожий на показові процеси над дисидентами сталінської епохи. Цей процес був глибоко помилковим. Достовірні свідчення про застосування тортур та інших способів жорстокого поводження були проігноровані судом. Як Сенцов, так і один з головних свідків звинувачення, стверджували, що їх катували”, — заявив Богдан Овчарук.

Правозахисники закликають російську владу повернути Сенцова та Кольченка до Криму та зняти з них обвинувачення в тероризмі.

“Олега Сенцова та Олександра Кольченка мають відпустити або висунути належні звинувачення згідно з українським законодавством”, – наголошують в Amnesty International.

Президент України Петро Порошенко переконаний, що організатори процесу над Олегом Сенцовим самі опиняться на лаві підсудних.

“Тримайся, Олеже. Прийде час, і ті, хто організував над тобою судилище, самі опиняться на лаві підсудних!”, – написав український президент на своїй сторінці у мережі Twitter.

Тим часом Міністерство закордонних справ України назвало протиправним та антигуманним вирок російського суду.

“Олег Сенцов, Олександр Кольченко, а також інші громадяни України, що нині незаконно утримуються на території Росії, є політичними заручниками та невинними жертвами агресії Російської Федерації проти України”, – йдеться у заяві відомства.

МЗС вважає рішення російського суду неправомірним і наголошує, що сфабрикована справа підтверджує політичну заангажованість судової системи Росії.

“Виконуючи політичне замовлення влади Кремля, суд повністю знехтував законом, проігнорувавши, зокрема, надані захистом українських громадян докази про їхню непричетність до інкримінованих дій. Такий вирок свідчить про відхід Російської Федерації від принципу неупередженості слідчого процесу та дотримання універсальних норм у сфері прав людини”, – йдеться у повідомленні МЗС.

Відомство вимагає припинити “судовий фарс”, а світове співтовариство – публічно засудити “цей цинічний злочин проти основоположних прав людини”.

Крім того, міністр у справах Європи МЗС Британії Девід Лідінгтон назвав рішення російського суду “непропорційним і політично вмотивованим”. Він додав, що Лондон “глибоко занепокоєний” цим вироком.

Російська влада заперечує проти політичної вмотивованості справи.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter