Виплати підвищили всім переселенцям, крім працездатних – експертка

Дата: 06 Грудня 2017
A+ A- Підписатися

З 1 грудня цього року підвищені соціальні виплати отримали всі переселенці, крім працездатних. Їхня допомога не залежить від змін прожиткового мінімуму.

Про це в ефірі “Громадського радіо” розказала голова Всеукраїнської асоціації переселенців Катерина Брюханова.

Катерина Брюханова

“Не підвищили виплати працездатним громадянам, які мають роботу та принесли довідку про те, що працюють. Допомога таким переселенцям у нас становить 442 гривні”, – сказала вона.

Для непрацездатних громадян (пенсіонерів та дітей) сума таких виплат становить 884 гривні, зауважила Брюханова.

“Раніше було набагато менше, тому що звідти були відрахування по пенсіонерах, наприклад. Запровадили зміни від прожиткового мінімуму лише по людях з інвалідністю: перша група – 130 відсотків від прожиткового мінімуму, друга – 115, третя – 110. Цей прожитковий мінімум потрібно відрізняти від прожиткового мінімуму для працездатних осіб”, – зазначає вона.

Більш ефективного підвищення соціальних виплат для переселенців варто чекати в другій половині 2018 року – прожитковий мінімум у наступному році підвищиться лише в липні, тобто в першому півріччі такі соціальні виплати лишаються без змін, додає Брюханова.

Раніше віце-прем’єр-міністр України Павло Розенко про це в ефірі “5 каналу” заявив, що переселенці, які постійно проживають на підконтрольній українській владі території, вчасно і в повному обсязі отримують всі свої соціальні виплати.

“Переселенці отримують пенсії та всі види соціальних допомог вчасно і в повному обсязі. Зокрема, всі пенсіонери отримали з першого жовтня підвищені пенсійні виплати і всі переселенці отримали з першого грудня підвищені соціальні допомоги , які залежать від прожиткового мінімуму”, – сказав він.

Раніше громадські організації, які працюють з проблемами переселенців, вказували, що “Проект стратегії інтеграції внутрішньо переміщених осіб та впровадження довгострокових рішень щодо внутрішнього переміщення на період до 2020 року” не відповідає нагальним потребам переселенців та суспільства.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter